• Посилання скопійовано

Через війну торговець підакцизних товарів не проводить діяльність: що з анулюванням ліцензії?

Законом №481 не встановлено обов’язковість звернення СГ до ДПС щодо анулювання ліцензії, якщо діяльність, що підлягає ліцензуванню, у період війни не здійснюється та не буде здійснюватися надалі

Через війну торговець підакцизних товарів не проводить діяльність: що з анулюванням ліцензії?

Чи необхідно СГ звертатися до відповідного ГУ ДПС за анулюванням ліцензій, термін дії яких закінчився, черговий платіж не сплачено та діяльність, що підлягає ліцензуванню, не здійснюється? Чи є діючими ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі пальним, алкогольними напоями, тютюновими виробами, термін дії яких скінчився до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України?

ДПС у Черкаській області розповідає, що основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі, зокрема, алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та пальним визначено Законом України від 19.12.1995 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон №481).

Відповідно до ст. 1 Закону №481:

  • ліцензія (спеціальний дозвіл) – це документ, що засвідчує право суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) на провадження одного із зазначених у цьому Законі видів діяльності протягом визначеного строку;
  • анулювання ліцензії – позбавлення суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) права на провадження діяльності, зазначеної в ліцензії.

Статтею 15 Закону №481 регламентовано імпорт, експорт, оптову і роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, пальним.

Згідно із ч. 1 ст. 15 Закону №481 оптова торгівля алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюється за наявності у суб’єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності ліцензії на оптову торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах. Оптова торгівля пальним та зберігання пального здійснюються суб’єктами господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) всіх форм власності за наявності ліцензії.

Відповідно до ч. 21 ст. 15 Закону №481 роздрібна торгівля алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, пальним, може здійснюватися суб’єктами господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) всіх форм власності, за наявності у них ліцензії на роздрібну торгівлю.

Ліцензія анулюється шляхом прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного розпорядження з підстав, викладених у ст. 15 Закону №481, зокрема, але не виключно:

  • заяви суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання) – який діє через своє зареєстроване постійне представництво);
  • несплати чергового платежу за ліцензію.

Разом з цим ст. 18 Закону №481 встановлено, що вважаються діючими ліцензії, за якими до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України або за наявності обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин) не сплачено черговий платіж за ліцензію та/або закінчився термін дії ліцензії на право:

  • виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;
  • виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним.

Обов’язки щодо сплати чергових платежів / дії щодо продовження ліцензії мають бути виконані суб’єктом господарювання протягом 30 днів, наступних за днем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану в Україні.

Водночас, ст. 18 Закону №481 не встановлено обов’язковість звернення суб’єкта господарювання до відповідного контролюючого органу щодо анулювання ліцензії у випадку, якщо діяльність, що підлягає ліцензуванню, у період до скасування або припинення воєнного стану не здійснюється та не буде здійснюватися надалі.

Разом з цим чинні норми Закону №481 не позбавляють суб’єкта господарювання права звертатися до контролюючого органу з заявою про анулювання ліцензії.

Джерело: ДПС у Черкаській області

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»