• Посилання скопійовано

Особливості тимчасового вивезення транспортних засобів за межі митної території України

Порядок допуску транспортних засобів (далі — ТЗ) до поїздки за кордон регламентовано пунктами 50-55 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою КМУ від 07.09.98 р. №1388 (зі змінами, далі — Порядок).

Відповідно до Порядку до поїздки за кордон допускаються ТЗ, на які видані реєстраційні документи відповідно до Конвенції про дорожній рух та номерні знаки, серіям яких присвоєно літери латинського алфавіту.

У разі відсутності права власності на ТЗ оформлення документів для поїздок за кордон здійснюється на підставі заяви власника ТЗ або документів, що підтверджують право користування і/або розпорядження ТЗ. Особам, які здійснюють поїздку за кордон, на період поїздки за їх бажанням видаються свідоцтва про реєстрацію на їхнє ім’я. Свідоцтво про реєстрацію, видане на ім’я власника ТЗ, і документи, які підтверджують право користування і/або розпорядження ТЗ, зберігаються у відповідних підрозділах Державтоінспекції.

Видане на період поїздки за кордон свідоцтво про реєстрацію підлягає поверненню відповідному підрозділу Державтоінспекції не пізніше ніж протягом 10 днів після повернення з-за кордону.

ТЗ, на яких власники виїжджають за кордон, повинні мати розпізнавальний знак України. Власники таких ТЗ перед виїздом зобов’язані укласти договір обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників ТЗ.

ТЗ, на які згідно із законом встановлено тимчасову заборону на зняття з обліку (крім ТЗ, придбаних у розстрочку та зареєстрованих відповідно до пункту 25 Порядку), до поїздок за кордон не допускаються.

З огляду на викладене пропуск через митний кордон України ТЗ, зареєстрованого у відповідному підрозділі Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ України у разі відсутності права власності на ТЗ здійснюється на підставі:

свідоцтва про реєстрацію, виданого на ім’я власника ТЗ, ат документа, що підтверджує право користування і/або розпорядження цим ТЗ,

або

свідоцтва про реєстрацію, виданого на ім’я особи, що здійснюватиме поїздку за кордон.

Особливості тимчасового ввезення транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України

Згідно з п. 59 частини першої статті 4 Митного кодексу України від 13.03.2012 р. №4495-VI (далі — Кодекс) транспортні засоби комерційного призначення — будь-яке судно (у т. ч. самохідні та несамохідні ліхтери та баржі, а також судна на підводних крилах), судно на повітряній подушці, повітряне судно, автотранспортний засіб (моторні транспортні засоби, причепи, напівпричепи) чи рухомий склад залізниці, що використовуються у міжнародних перевезеннях для платного транспортування осіб або для платного чи безоплатного промислового чи комерційного транспортування товарівразом з їхніми звичайними запасними частинами, приладдям та устаткуванням, а також мастилами та паливом, що містяться в їхніх звичайних баках упродовж їхнього транспортування разом із транспортними засобами комерційного призначення.

Загальні умови тимчасового ввезення транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України визначені главою 18 Кодексу, а саме:

пунктами 1-2 частини шостої статті 104 Кодексу

Для поміщення товарів у митний режим тимчасового ввезення особа відповідальна за дотримання митного режиму, зокрема, повинна:

1) подати митному органу, що здійснює випуск товарів, транспортних засобів комерційного призначення у режимі тимчасового ввезення, документи на такі товари, транспортні засоби, що підтверджують мету їх тимчасового ввезення;

2) у випадках, передбачених законодавством, надати митному органу зобов’язання про реекспорт товарів, транспортних засобів комерційного призначення, які тимчасово ввозяться, у строки, встановлені митним органом;

частинами першою-другою статті 105 Кодексу

У митний режим тимчасового ввезення з умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами поміщуються виключно товари, транспортні засоби комерційного призначення, зазначені у статті 189 Кодексу та в додатках В.1-В.9, С, D до Конвенції про тимчасове ввезення /м. Стамбул, 1990 рік/ (далі — Конвенція), на умовах, визначених цими додатками, а також повітряні судна, які ввозяться на митну територію України українськими авіакомпаніями за договорами оперативного лізингу.

Довідково. Згідно з п. 2 статті 2 Конвенції, не впливаючи на положення Додатка E (Додаток щодо товарів, які ввозяться з частковим звільненням від ввізного мита та податків), режим тимчасового ввезення надається з загальним умовним звільненням від ввізного мита та податків і без застосування ввізних обмежень чи заборон економічного характеру.

Згідно з п. «a» статті 5 Додатка C до Конвенції, для того щоб можна було скористатися правами на пільги, що надаються цим Додатком, транспортні засоби комерційного використання повинні бути зареєстрованими на території, яка не є територією тимчасового ввезення, на ім’я особи, яка зареєстрована або постійно проживає за межами території тимчасового ввезення, і ввозитися та використовуватися особами, які здійснюють свою діяльність з такої території.

При цьому пунктом «a» статті 7 Додатка C до Конвенції зазначається: незважаючи на положення статті 5 цього Додатка, транспортні засоби комерційного використання можуть використовуватись третіми особами, які мають належний дозвіл користувача права на тимчасове ввезення та які здійснюють свою діяльність на користь останнього, навіть якщо вони зареєстровані або постійно проживають на території тимчасового ввезення.

Відповідно до п. «b» статті 1 Додатка C до Конвенції «комерційне використання» означає платне перевезення осіб або промислове чи комерційне платне або безоплатне перевезення вантажів.

Пунктом «f» статті 1 Конвенції термін «особа» означає як фізичну, так і юридичну особу, якщо інше не передбачене контекстом.

У разі порушення умов митного режиму тимчасового ввезення особа, відповідальна за дотримання режиму, зобов’язана сплатити суму податкового зобов’язання та пеню відповідно до ПКУ;

частиною другою статті 108 Кодексу

Строк тимчасового ввезення транспортних засобів комерційного призначення встановлюється митним органом з урахуванням того, що ці транспортні засоби повинні бути реекспортовані відразу ж після закінчення транспортних операцій, для яких вони були ввезені;

пунктом 8 частини третьої статті 110 Кодексу

Гарантія дотримання вимог митного режиму тимчасового ввезення не потрібна, зокрема, щодо транспортних засобів комерційного призначення;

частинами першою, третьою-четвертою статті 112 Кодексу

Митний режим тимчасового ввезення завершується шляхом реекспорту товарів, транспортних засобів комерційного призначення, поміщених у цей митний режим, або шляхом поміщення їх в інший митний режим, що допускається Кодексом, а також у випадках, передбачених частиною третьою цієї статті.

Митний режим тимчасового ввезення припиняється митним органом у разі конфіскації товарів, транспортних засобів комерційного призначення, їх повної втрати внаслідок аварії або дії обставин непереборної сили за умови підтвердження факту аварії чи дії обставин непереборної сили у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері фінансів.

У разі припинення митного режиму тимчасового ввезення згідно з частиною третьою цієї статті реекспорт товарів, транспортних засобів комерційного призначення не вимагається, а гарантії, надані відповідно до статті 110 Кодексу, підлягають поверненню (вивільненню).

Враховуючи викладене, громадянин-резидент України може тимчасово в’їжджати на територію України на транспортному засобі комерційного призначення зі звільненням від оподаткування та без застосування гарантії за умови, що зазначений транспортний засіб перебуває у власності юрособи, яка зареєстрована на території іншої держави, та використовується з комерційною метою (платне перевезення осіб або промислове чи комерційне платне або безоплатне перевезення вантажів).

При цьому особа, яка ввозить транспортний засіб комерційного призначення на митну територію України, повинна мати:

документи, що підтверджують факт здійснення цією особою діяльності на користь юрособи, яка є власником транспортного засобу;

документи на транспортний засіб, що підтверджують мету його тимчасового ввезення;

належний дозвіл користувача права на тимчасове ввезення транспортного засобу.

Тимчасово ввезений на митну територію України транспортний засіб комерційного використання повинен бути вивезений відразу ж після закінчення транспортних операцій, для яких він був увезений.

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»