• Посилання скопійовано

Боржникам стане складно закрити бізнес в Україні

За легкістю ведення бізнесу Україна посідає 158-ме місце у світі. Такий висновок Світового банку. Водночас проблеми — навіть із закриттям власної справи. В середньому відповідна процедура триває майже три роки

Нечистим на руку підприємцям наступного року буде складніше піти з ринку, не сплативши боргів. Усе через новий закон про банкрутство. Інформацію про ліквідацію бізнесу відтепер друкуватимуть не тільки в урядовому виданні, але й на сайті Вищого господарського суду. Крім того, прискіпливіше слідкуватимуть за роботою керуючого відповідним процесом. За махінації його навіть можуть притягнути до відповідальності.
Дмитро Йовдій, юрист: «Крім того, кредитори зможуть заявляти свої вимоги до потенційного боржника, який банкрутіє, не протягом місяця з моменту публікування повідомлення, а протягом усього строку банкрутства. Що також захищає їхні інтереси».
Аби розпочати відповідну процедуру, необхідна ревізія аудитора. Його послуги коштуватимуть підприємству від ста доларів на день до кількох тисяч гривень за годину роботи. Обійтися без перевірок звітностей можна, якщо бізнесмен не має боргів і йде з ринку добровільно. Однак так просто згорнути діяльність вдається не всім. Інколи тяганина триває кілька місяців.
Тетяна Зацерковна, генеральний директор аудиторської фірми: «Доки не закритий, підприємець або юрособа зобов’язані подавати всі декларації. Навіть якщо вони порожні. За неподання декларацій за 1 декларацію у нас штраф 170 гривень. І якщо ця помилка трапилася протягом року — то 1020 гривень».
Досить неприємна процедура закриття — через рішення суду. Часто ініціатором є податкова. В обмін на викреслення з єдиного реєстру податківці пропонують звернутися до конкретної юридичної фірми. Вони неофіційно працюють при інспекціях. Якщо бізнесмен не дасть хабара — закриття власної справи стане справжнім головним болем.
Олена Лоскун

Джерело: UBR

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»