• Посилання скопійовано

Щодо заперечення проти обробки персональних даних

Куди звертатися із запереченням проти обробки персональних даних?

Насамперед зазначимо, що персональні дані з’являються у людини вже з моменту народження (а в окремих випадках ? і до народження), зокрема такі, як ім’я, прізвище та по батькові, біометричні дані, належність до певної статі, дата народження тощо. Практично в цей же час розпочинається обробка персональних даних фізичної особи, у тому числі і в базах персональних даних відповідно до законодавства.
Статтею 2 Закону України «Про захист персональних даних» обробка персональних даних визначається як будь-яка дія або сукупність дій, здійснених повністю або частково в інформаційній (автоматизованій) системі та/або в картотеках персональних даних, які пов’язані зі збиранням, реєстрацією, накопиченням, зберіганням, адаптуванням, зміною, поновленням, використанням і поширенням (розповсюдженням, реалізацією, передачею), знеособленням, знищенням відомостей про фізичну особу.
Процес обробки персональних даних будь-якої людини нерозривно пов’язаний з настанням тих чи інших фактів та обставин внаслідок її життєдіяльності. Цей процес розпочинається до моменту народження та не припиняється протягом усього життя особи, яка є членом сучасного суспільства. При цьому зауважимо, що у багатьох випадках обробка персональних даних відбувається (відбувалася, відбуватиметься) без необхідності отримання згоди суб’єкта персональних даних як виключне право, а в багатьох випадках — виключний обов’язок держави.
Положеннями частини 2 статті 32 Конституції України передбачено, що не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.
Відповідно до частин 5 та 6 статті 6 Закону України «Про захист персональних даних» обробка персональних даних здійснюється з конкретною і законною метою, визначеною за згодою суб’єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством.
Не допускається обробка даних про фізичну особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.
Отже, повне припинення обробки персональних даних будь-якої особи в межах держави фактично неможливе, оскільки не відповідає нормам, встановленим законодавством.
Положеннями статті 8 Закону України «Про захист персональних даних» кожній особі надано право пред’являти вмотивовану вимогу із запереченням проти обробки своїх персональних даних, органами державної влади, органами при здійсненні їхніх повноважень, передбачених законом, а також щодо зміни або знищення своїх персональних даних будь-яким володільцем та розпорядником цієї бази, якщо ці дані обробляються незаконно чи є недостовірними.
Таким чином, із вмотивованим запереченням проти обробки персональних даних, а також з вимогою щодо їх зміни або знищення, слід звертатися до конкретних осіб (володільців та/або розпорядників), які здійснюють їх обробку.

Джерело: Державна служба захисту персональних даних

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»