• Посилання скопійовано

З 01.04.2011 р. право користування торговельною маркою не є НМА і не амортизується

Ухвала Харківського апеляційного адміністративного суду від 13.12.2012 р. Справа №2а-9218/12/2070

З 01.04.2011 р. право користування торговельною маркою не є НМА і не амортизується

Запитання: чи обґрунтовано віднесено залишкову вартість права використання торговельної марки до складу витрат ТОВ, якщо таке право підпадає під визначення «роялті»?

ДПІ, наприклад, вважає, що ТОВ неправомірно включило до складу витрат суму залишкової вартості НМА (право на використання торговельної марки), чим порушило вимоги п.144.1, пп.145.1.1 ПКУ. Суд не підтримав податкові органи у їх переконанні.

Отже, перевіркою встановлено, що у ТОВ станом на 01.01.2011 р. за рахунком 127 «Інші нематеріальні активи» обліковувалися НМА (право на використання торговельної марки). У І кварталі 2011 р. ТОВ було нараховано амортизацію, яку у податковому обліку було включено до ряд. 07 (сума амортизаційних відрахувань) декларації з податку на прибуток за І кв. 2011 р. Суму залишкової вартості наведеного вище НМА у ІV кварталі 2011 року було включено до ряд. 06.3 (витрати на збут) декларації з прибутку підприємств за 2011 р. На думку ОДПІ, право на використання торговельної марки згідно з пп.145.1.1 ПКУ відноситься до 3-ї групи ОЗ та підлягає амортизації.

Колегія суддів вважає за необхідне вказати на те, що з 01.04.2011 р. правовідносини з приводу обчислення податку на прибуток врегульовано нормами ПКУ, внаслідок чого з 01.04.2011 р. змінився визначений законодавцем склад груп НМА, що спричинило вилучення права на користування торговельною маркою з кола нематеріальних активів. 

За приписами п. 5 П(С)БО 8 «Нематеріальні активи», до нематеріальних активів належать права на комерційні позначення (права на торговельні марки (знаки для товарів і послуг), комерційні (фірмові) найменування тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті.

Зважаючи на приписи пп. 14.1.225. ПКУ, витрати на придбання прав користування торговельною маркою за ліцензійними договорами, без передачі права власності на об'єкти інтелектуальної власності, є платежами типу «роялті» і не формують вартість об'єктів нематеріальних активів

Тому набуте ТОВ «А» право користування торговельною маркою «A» не може бути віднесене до нематеріального активу, а відтак, не підлягає амортизації. За таких обставин ТОВ правомірно вилучено зі складу НМА з 01.04.2011 р. залишкову вартість придбаного права користування торговельною маркою «A» та віднесено зазначений показник до складу податкових витрат за підсумками 2011 року. 

Замість висновків. Ми цілком підтримуємо це рішення та нагадуємо, що облікова політика підприємства визначається ним самостійно відповідно до установчих документів та затверджується наказом (ч. 5 ст. 8 Закону про бухоблік та фінзвітність). Оскільки розділ ПКУ щодо податку на прибуток набрав чинності з 01.04.2011 р., що спричинило зміни у структурі активів підприємства, зокрема щодо НМА, то підприємству слід передбачити такі зміни й у наказі про облікову політику. Останній також є вагомим аргументом у подібних наведених вище спорах.

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»