• Посилання скопійовано

За порушення строку реєстрації змін до статуту відповідальності не передбачено

Державна реєстраційна служба розглянула питання щодо строків внесенням змін до установчих документів ТзОВ та відповідальності за їх порушення

За порушення строку реєстрації змін до статуту відповідальності не передбачено

Державна реєстраційна служба України у листі від 31.12.2014 р. №1957/19-14-7.2 розглянула питання щодо строків внесенням змін до установчих документів ТзОВ та відповідальності за їх порушення.

Порядок державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи встановлено статтями 29, 30 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон про реєстрацію). Проте цими нормами прописані дії державного реєстратора. А як бути з товариствами, які прийняли зміни, що підлягають державній реєстрації, але держреєстратора не повідомили (наприклад, засновник зробив внесок до статутного фонду у січні 2015 року, який не зареєстрований до кінця І кварталу 2015 року)?

Згідно зі ст. 7 Закону «Про господарські товариства», товариство зобов'язане протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення про внесення змін до установчих документів повідомити орган, що провів реєстрацію, для внесення відповідних змін до державного реєстру.

При цьому ні Законом про госптовариства, ні Законом про реєстрацію не передбачено санкцій чи інших видів відповідальності за несвоєчасне подання юрособою таких документів. 

Та все-таки це може мати неприємні податкові наслідки. Нагадаємо, що до 01.01.2015 р. податківці радили спочатку прийняти рішення про внесення змін до статутного капіталу на загальних зборах, здійснити їх державну реєстрацію і лише після цього сплачувати засновнику свій внесок на розрахунковий рахунок юрособи. При цьому вони, посилаючись на пп. 135.5.4, пп. 136.1.3 та пп. «б» пп. 14.1.81 ПКУ, зазначали: якщо збільшення статутного капіталу не зареєстроване в ЄДР, то отримані кошти вважаються для платника податку безповоротною фінансовою допомогою та відповідно включаються до доходів такого платника, що враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування. І якщо раніше такий строк Податковий кодекс визначав як квартал, то наразі — це фактично цілий рік. 

Наталія Канарьова, "Дебет-Кредит"

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»