• Посилання скопійовано

Кабмін розробив процедуру банкрутства підприємств

Розроблено законопроект, метою якого є удосконалення процедур відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом

Кабмін розробив процедуру банкрутства підприємств

Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради на розгляд законопроект № 3163 про внесення змін до деяких законів України з питань банкрутства (щодо забезпечення європейських стандартів у сфері відновлення платоспроможності боржника та спрощення умов ведення бізнесу в Україні), у якому розписано процедуру банкрутства і санації підприємств.

“Проект Закону розроблено з метою удосконалення процедур відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, а також приведення положень Закону у відповідність до вимог інших чинних законодавчих актів”, — йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Законопроект вносить зміни до Господарського процесуального кодексуПодаткового кодексу України і законів “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”“Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців” і “Про судовий збір”.

Банкрутом, за законопроектом, вважається боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов’язання встановлена господарським судом.

Перед банкрутством може йти ще відновлення платоспроможності боржника — санація.

Санацію і ліквідацію, згідно із законопроектом, будуть здійснювати арбітражні керуючі — фізичні особи, які отримали свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) і внесена до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України. Їх збираються навчати цій професії.

“Боржником не можуть бути відокремлені структурні підрозділи юридичної особи (філії, представництва, відділення тощо)”, — повідомляється у законопроекті.

Для контролю здійснення процедур банкрутства, ліквідації і санації підприємств планується створення державного органу з питань банкрутства. Крім 12 повноважень у сфері банкрутства, він буде мати інтернет-сторінку, де планується забезпечувати доступ до інформації про боржника.

На сайті буде закрита частина, право доступу до якої будуть мати конкурсні кредитори, забезпечені кредитори, інвестори, а також поточні кредитори (з моменту прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом) у порядку, визначеному державним органом з питань банкрутства.

Для банкрутства і санації підприємств арбітражні керуючі будуть спільно з кредиторами розробляти і впроваджувати плани банкрутства чи санації. Арбітражний керуючий зобов’язаний під час ліквідації, банкрутування і санації підприємства звітувати кредиторам відповідного підприємства.

Джерело: УНН

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»