• Посилання скопійовано

Мінекономрозвитку запустило інформаційний ресурс Infobox для замовників публічних закупівель

Головне завдання ресурсу – забезпечити інформаційну підтримку замовникам під час реформування системи публічних закупівель і переведення всіх державних тендерів в електронну систему ProZorro

Мінекономрозвитку запустило інформаційний ресурс Infobox для замовників публічних закупівель

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України створило спеціальний інформаційний ресурс для державних замовників: Infobox.

Про це 26 квітня повідомила прес-служба Мінекономрозвитку.

Головне завдання ресурсу – забезпечити інформаційну підтримку замовникам під час реформування системи публічних закупівель і переведення всіх державних тендерів в електронну систему ProZorro.

Ресурс поєднує численні напрацювання, які команда ProZorro зібрала протягом пілотного етапу проекту електронних закупівель. «Із самого старту роботи системи в лютому 2015 року, ми активно працювали із замовниками – органами центральної влади, державними компаніями, комунальними підприємствами. Ми розповідали про побудову системи, принципи її роботи і безперечні переваги електронних закупівель для замовників. Величезна економія, яку система ProZorro дозволила отримати ще на етапі пілоту, а це близько мільярда гривень, тільки підтверджує цю тезу», - розповідає керівник департаменту регулювання державних закупівель Мінекономрозвитку Олександр Стародубцев.

За його словами, майже всі міністерства, відомства, великі держкомпанії приєдналися до ProZorro ще на етапі пілоту. Крім того, активно співпрацюють із електронною системою окремі органи місцевої влади, наприклад, КМДА і Дніпропетровська ОДА. «За цей час вони суттєво покращили свої навички користування системою і навчилися отримувати від неї неабияку користь для своєї громади. Але не всі замовники активно використовують систему, хоча у 2016 році відбувається повний перехід на електронні закупівлі», - зазначив Олександр Стародубцев.

Він додав, що сьогодні команда ProZorro провела безпрецедентну за обсягом навчальну роботу для замовників. «Всього за рік ми організували більше 100 семінарів для бізнесу і державних замовників по всій Україні. Крім того, в травні стартує спеціальний безкоштовний курс на Prometheus, на який вже зареєструвалося майже 3000 слухачів: http://bit.ly/ProZorroPrometheus. То ж для сумлінного замовника ми створили всі можливості для навчання і легкого переходу на електронну систему», - говорить керівник департаменту регулювання державних закупівель.

Власне ресурс Infobox – це ще один канал для державних замовників отримувати необхідну інформаційну підтримку, розповіла Надія Бігун, заступник генерального директора ДП "Зовнішторгвидав України". Після завершення першого етапу реформи саме це державне підприємство, підпорядковане Мінекономрозвитку, отримало від Transparency International права на систему ProZorro.

За словами Надії Бігун, Infobox має два основних розділи: Публічні закупівлі для "Доступно про Публічні закупівлі" та Бібліотека примірних специфікацій. Окрім того, є розділ новин, де закупівельник може отримати найсвіжіші повідомлення щодо роботи системи, акредитації майданчиків, особливостей процедур тощо. Ці новини державні замовники можуть отримувати у вигляді регулярної поштової розсилки.

Особливу увагу потрібно звернути на Бібліотеку примірних специфікацій. Як відомо, відсутність примірних специфікацій і неможливість їх активного поширення було одним із ключових недоліків паперової системи. Кожен замовник був змушений писати специфікацію на товар, що закуповується, практично «з нуля». Тепер знайти та оформити специфікацію на товари, що часто закуповуються (наприклад - офісний папір для друку, картриджі, туалетний папір, офісні меблі) буде набагато простіше, адже всі специфікації будуть зібрані в єдиній бібліотеці і доступні кожному бажаючому. Замовнику просто треба знайти необхідну специфікацію через пошук за ключовим словом чи за кодом ДК 021:2015 (CPV), завантажити файл, змінити його відповідно до специфіки його власної закупівлі та приєднати до тендерної документації. Таким чином, підготовка до закупівлі буде проходити швидше і легше.

Розділ Публічні закупівлі «Доступно про Публічні закупівлі» був створений та наповнюється відділом навчання ДП «Зовнішторгвидав України». У ньому доступно і з наочними прикладами показано, як діяти, з чого почати та на що в першу чергу звернути увагу в системі електронних закупівель Prozorro. Для зручності, при відвідуванні ресурсу Infobox вперше, користувач може бачити спеціальні спливаючі підказки, які роблять ознайомлення з ресурсом зручним та швидким.

«Наразі Infobox вже містить величезну кількість матеріалу, напрацьованого командою ProZorro. Проте, ми активно його наповнюємо і плануємо значним чином його розширити, - зазначила Надія Бігун. – Закликаю всіх державних замовників періодично відвідувати ресурс і шукати на ньому відповіді на питання щодо роботи з ProZorro. Перша хвиля повного переходу на електронні закупівлі стартувала вже 1 квітня, а до кінця року всі закупівлі перейдуть в електронний формат. То ж не баріться і вчіться користуватися системою. Всі інструменти для цього у вас є».

Нагадаємо, з 1 квітня введено в дію Закон «Про публічні закупівлі», який забезпечує переведення всіх державних закупівель в Україні в електронний формат. Перехід відбуватиметься у два етапи:

  • з 1 квітня всі свої закупівлі в систему ProZorro зобов’язані перевести центральні органи виконавчої влади і підприємства, що діють в окремих сферах господарювання (так звані “природні монополії”),
  • з 1 серпня використання електронної системи держзакупівель стане обов’язковим для решти державних замовників.

Електронна система держзакупівель працювала в пілотному режимі з лютого 2015 року. Використання системи було добровільним: кожен державний замовник мав можливість проводити в ProZorro допорогові закупівлі на суму до 200 тисяч гривень для товарів та послуг і 1,5 млн грн для робіт. Але навіть у пілотному режимі система ProZorro дозволила заощадити понад 1,3 млрд грн.

Усі новини на тему >>>

Джерело: Прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»