• Посилання скопійовано

Реалізація майна, що перебуває у податковій заставі

У разі коли платник не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, майно такого платника податків передається у податкову заставу

Реалізація майна, що перебуває у податковій заставі

Про це у листі від 18.04.2016 р. № 8658/6/99-99-23-05-15 повідомляють податківці. Далі вони зазначають, що право податкової застави поширюється на будь-яке майно платника, яке перебуває в його власності (господарському віданні або оперативному управлінні) у день виникнення такого права і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків, крім випадків, передбачених п. 89.5 ПКУ, а також на інше майно, на яке платник податків набуде прав власності у майбутньому (п. 89.2 ПКУ).

Платник зберігає право користування майном, що перебуває у податковій заставі (якщо інше не передбачено законом). Відчужувати майно, що перебуває у податковій заставі, боржник може лише за згодою контролюючого органу.

У разі якщо в податковій заставі перебуває лише готова продукція, товари та товарні запаси, платник може відчужувати таке майно без згоди контролюючого органу за кошти за цінами, що не є меншими за звичайні, та за умови, що ці кошти будуть направлені в повному обсязі в рахунок виплати зарплати, ЄСВ та/або погашення податкового боргу (п. 92.1 ПКУ). 

Нагадаємо, що водночас ПКУ встановлює фінансову відповідальність платника за несвоєчасну сплату грошових зобов'язань до бюджету у вигляді штрафних санкцій та пені, абсолютне значення яких залежить від кількості днів прострочення такої сплати (ст. 126 та 129 ПКУ). Крім того, ст. 111 ПКУ визначено види відповідальності за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»