• Посилання скопійовано

З 1 серпня всі публічні закупівлі переходять в ProZorro

Вже за тиждень, з 1 серпня 2016 року, в Україні завершується повний перехід на електронні публічні закупівлі через систему ProZorro

З 1 серпня всі публічні закупівлі переходять в ProZorro

Об’єм ринку держзакупівель в Україні становить близько 250 млрд грн на рік, а це - величезні можливості для розвитку бізнесу. Про це заявив заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

Він нагадав, що в рамках підготовки до переходу була реалізована масштабна програма з навчання держслужбовців і представників бізнесу. Вона включала в себе більше 100 навчальних семінарів по всій Україні, перший масовий державний он-лайн курс на платформі Prometheus, спеціальний ресурс для замовників http://infobox.prozorro.org/, а також дві програми з навчання тренерів (Training for Trainers, ToT) в регіонах.

Крім того, з 1 липня за підтримки Посольства США розпочато рекламну кампанію в п’яти регіонах по залученню бізнесу в ProZorro. Джордж Кент, заступник глави місії Посольства США в Україні, зазначив, що регіональна кампанія із залученню бізнесу – це перший спільний проект з командою ProZorro. «Ми активно підтримуємо антикорупційні ініціативи. Система  ProZorro довела свою ефективність в боротьбі з корупцією в тендерах. За умови активного залучення бізнесу, громадських активістів сфера публічних закупівель стане зразком подолання корупції і прикладом для інших», - підкреслив Кент.

Важливим кроком по відновленню довіри до закупівель стала функція перевірки платежів, яка була інтегрована в ProZorro завдяки підтримці Мінфіну, порталу Є-Data та проекту .007.

«Крім того, за період з 1 квітня, коли розпочалася перша хвиля переходу, ми відпрацювали “в бойових умовах” функціонал системи, реалізували нову процедуру закупівель для потреб Міноборони, перевірили роботу порталу під суттєвим навантаженням та забезпечили надійну взаємодію центральної бази даних та восьми майданчиків (і робота з тестування нових майданчиків та їх підключення активно продовжується). Тому можемо стверджувати, що технічно ProZorro повністю готова прийняти на себе весь об’єм державних тендерів», - зазначив Олександр Наход, генеральний директор ДП «Зовнішторгвидав України».

Успішний розвиток реформи публічних закупівель базується на трикутнику взаємодії: держава, бізнес і громадське суспільство, розповів Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна. Роль громадського суспільства полягає в організації моніторингу за закупівлями, пошуку порушень і повідомленні про них. «Система дає активістам безліч інструментів для моніторингу і аналізу даних закупівель. А Transparency International разом з партнерами допомагає активістам і волонтерам налагодити системну роботу в цьому напрямку», - пояснив Ярослав Юрчишин.

Створення системи ProZorro і її розвиток були б неможливими без підтримки від міжнародних донорських організацій, оскільки на реалізацію реформи не було виділено жодної копійки державних коштів. «Реформа розпочалася більше року тому, і Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) підписав першу грантову угоду з Transparency International. Тоді фонд узяв на себе ризик, який не готові були брати інші донорські організації. А вже сьогодні система ProZorro дозволила державі заощадити більше 2 млрд грн», - розповіла Ірина Озимок, керівник програм місцевого економічного розвитку WNISEF.

Вона додала, що від міжнародних організацій важлива не лише фінансова підтримка, а й створення відповідного тиску на керманичів держави та на тих, хто намагається саботувати реформу.

Нагадаємо, на засіданні Уряду 1 червня відбулася презентація стану реформи публічних закупівель. За підсумками засідання всім облдержадміністраціям було рекомендовано застосовувати систему електронних закупівель, незалежно від суми тендеру. «Уряд сприятиме впровадженню ProZorro і не допустить саботажу реформи», - підкреслив Перший віце-прем'єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»