• Посилання скопійовано

Комітет ВРУ підтримав антирейдерський законопроект Мін’юсту

Сьогодні відбулося засідання Комітету з питань економічної політики щодо Проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності

Комітет ВРУ підтримав антирейдерський законопроект Мін’юсту

Члени комітету одноголосно підтримали важливі для країни зміни, що покликані зменшити рівень рейдерства до мінімально можливої позначки, - повідомляє прес-служба Мін'юсту

Експертна група, яку очолював заступник Міністра юстиції Павло Мороз, спільно з авторитетними бізнес- асоціаціями  три місяці працювала над розробкою законопроекту щодо протидії незаконному відчуженню майна.

Було досліджено розповсюджені рейдерські схеми, якими користуються злочинці ще з початку 90-х років та розроблені ефективні алгоритми протидії.

Законопроект передбачає посилення кримінальної та адміністративної відповідальності усіх причетних до захоплення майна. Реєстратор за вчинення незаконної реєстраційної дії у особливо важких випадках може бути позбавлений волі терміном до 8 років.

Адміністративну відповідальність теж буде посилено. Штраф за «помилкові» дії у сфері державної реєстрації становитиме до 8 500  гривень.

Наступний важливий крок – при реєстрації бізнесу та нерухомості власник за бажанням зможе отримати паперове підтвердження власності з підписом та печаткою реєстратора. Цю норму вимагало українське суспільство й Міністерство юстиції наполягало на її включені до законопроекту.

Електронно цифровий підпис надаватиметься виключно за особистої присутності підписувачів, зокрема посадових осіб підприємств. Відповідно, ми попередимо випадки, коли сторонні особи отримували ЕЦП без відома директорів та головних бухгалтерів й в подальшому використовували для позбавлення бізнесу накопиченого податкового кредиту, відшкодування податку на додану вартість  й несанкціонованого перерахування грошових коштів.

Законопроект зобов’яже реєстраторів та нотаріусів використовувати виключно захищений носій особистих ключів – надійний засіб електронного цифрового підпису, що призначений для зберігання особистого ключа та має вбудовані апаратно-програмні засоби, що забезпечить захист записаних на нього даних від несанкціонованого доступу.

Нотаріальне посвідчення підписів голови, секретаря або учасників зборів на протоколі та на установчих документах  при внесенні змін стане імперативною нормою, що унеможливить підробку зазначених документів.

Громадські організації та благодійні організації не повинні нотаріально посвідчувати підписи на рішенні про внесення змін та установчих документах, окрім випадків, коли вони самостійно встановлюють таку вимогу у своїх установчих документах.

Мін’юст дослухався до позиції громадських організацій й прийняв рішення не обтяжувати представлений сектор зайвими витратами.

Відповідно до положень законопроекту №5067, реєстратор при отриманні пакету документів для проведення реєстраційної дії зобов’язаний повідомити про це власника майна, щодо якого буде вчинена реєстраційна дія. У випадку, якщо власник вважає проведення цієї реєстраційної дії рейдерським захопленням, він може подати заяву про заборону вчинення такої дії. Паралельно власник зобов’язаний звернутися до суду для накладання судової заборони.

Представлена новацію, на думку Мін'юсту, унеможливить ситуації, коли особа, якій належить майно за Законом не підозрює про його захоплення злочинними угрупуваннями. 

Протидія рейдерству – ключове завдання у контексті покращення бізнес-клімату та інвестиційної привабливості України. Наразі справа за народними депутатами. Сподіваємося, Верховна Рада прийме необхідний для України законопроект.

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»