• Посилання скопійовано

Уряд підтримав проект відшкодування ліків на 2017 рік

У 2017 році ліки стануть доступнішими. Уряд заклав 500 млн грн на реімбурсацію ліків у Державний бюджет-2017

Уряд підтримав проект відшкодування ліків на 2017 рік

Як повідомляє МОЗ, у пріоритеті лікування хвороб, що першочергово впливають на основні показники смертності населення чи ефективно лікуються на амбулаторному етапі: серцево-судинні хвороби, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальна астма. 

“Наша мета – забезпечити максимальну кількість людей доступними та якісними ліками. Завдяки впровадженню реімбурсації ми не лише знизимо ціни на основні лікарські засоби та зробимо їх доступнішими для пацієнтів, а й зменшимо смертність та кількість ускладнень унаслідок хвороб”, – зазначила в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. 

Україна друга у світі за кількістю смертей через серцево-судинні захворювання (понад 65%). У 2015 році в Україні зареєстровано близько 1 млн осіб, які страждають від цукрового діабету ІІ типу, що у 6 разів більше, ніж пацієнтів з діабетом 1 типу (інсулінозалежні), та 210 тис пацієнтів з бронхіальною астмою. 

Програма реімбурсації запрацює на повну з 1 квітня 2017 року. Ліки, кошти за які будуть відшкодовуватися, призначатимуть лікарі первинної ланки (сімейні лікарі, терапевти, педіатри) за міжнародними непатентованими назвами (МНН), тобто за діючою речовиною, а не за комерційною назвою. 

Безкоштовні ліки – це частина гарантованого пакета послуг первинної ланки. Вартість ліків відшкодовуватиметься за ціною найдешевшого генерика. Загалом буде 21 МНН (16 – серцево-судинні захворювання, 2 – цукровий діабет ІІ типу, 3 – бронхіальна астма) з оновленого Національного переліку лікарських засобів (згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я). 

Близько 90% ліків в Україні купуються за кошти пацієнтів. При цьому пацієнти споживають ліки, які не відповідають показникам поширеності хвороб, і надають пріоритет другорядним препаратам. 

Програма реімбурсації сприятиме зниженню цін на основні лікарські засоби, збільшить обсяги споживання основних ліків, підвищить їх доступність, сприятиме раціональному використанню бюджетних коштів та, що головне, покращить здоров’я українців. 

 

Про цю програму розповів і Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, відкриваючи засідання Уряду у середу, 9 листопада.

"Сьогодні Міністерство охорони здоров'я, виконуючий обов'язки Міністра, презентує рішення Уряду щодо встановлення системи референтного ціноутворення. Тобто ми беремо п'ять країн: Польща, Латвія, Угорщина, Словаччина і Чехія за діючою речовиною, не за комерційною назвою препарату, а за діючою речовиною, ми встановлюємо по тих п'яти країнах середню ціну, яка в тих країнах - і в Україні ціна на ці препарати, на ці компоненти не може бути вищою, ніж середня, яку ми вирахували по тих країнах. Я думаю, що усі з цим погодяться, що це абсолютно справедливо і має привести до зниження цін на ліки", - повідомив Володимир Гройсман.

Система референтного ціноутворення встановлюється на ліки трьох категорій: від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми.

Уряд встановлюватиме ціну не на назви препаратів, а тільки на діючі речовини, зауважив Володимир Гройсман. "Це означає, що десятки і сотні тисячі препаратів будуть регулюватися по такій справедливій ціні", - зазначив він.

"Я переконаний, що з 1 січня ми будемо бачити процес зменшення цін на ліки по тих категоріях, про які я щойно сказав", - підкреслив Прем’єр-міністр.

Володимир Гройсман нагадав, що одне з перших рішень Уряду, яке вдалося прийняти за підтримки Верховної Ради, було проведення дерегуляції на ринку якісних ліків в Україні.

"Наступний крок - маємо встановити умови для того, щоб утворення ціни на ліки було справедливим. Не може так бути, що один і той же препарат, наприклад, в Польщі коштує, умовно кажучи, 50 грн, а в Україні той самий препарат коштує 150", - зазначив Голова Уряду.

"Не розумію, чому в Україні ліки на десятки або сотні відсотків дорожчі, ніж в країнах з якими ми межуємо. Це говорить тільки про те, що всі ті, хто займався ліками в країні, використовуючи монопольне становище, робили ціни неприйнятними і нечесними по відношенню до українських громадян. Ми у цьому питанні маємо поставити крапку", - підкреслив Прем’єр-міністр.

Володимир Гройсман зауважив, що у цій сфері десятиріччями збагачувалися ті, хто був посередниками на фармацевтичному ринку між виробниками і споживачами.

Прем’єр-міністр також зазначив, що Уряд у проекті Бюджету на 2017 рік закладає півмільярда гривень на реімбурсацію ліків - відшкодування вартості ліків для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету 2 типу та бронхіальної астми при амбулаторному лікуванні пацієнтів.

"Це означає, що хворі на гіпертонію, цукровий діабет ІІ типу та астму отримають державну підтримку на компенсацію вартості ліків для свого лікування і підтримки якості життя", - підкреслив Володимир Гройсман.

"Це тільки перші кроки, які ми маємо зробити в глобальній реформі системи охорони здоров'я", - зазначив Голова Уряду.

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»