• Посилання скопійовано

Механізм розрахунку коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель пропонують удосконалити

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким пропонується удосконалити механізм розрахунку коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель з метою збереження виробничого потенціалу вітчизняних підприємств

Механізм розрахунку коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель пропонують удосконалити

Авторами законопроекту №5493 є колектив народних депутатів - О. Ляшко, В. Галасюк, В. Вовк, О. Кірш та ін.

 

Чому виникла така ініціатива?

На думку законотворців, існуючий механізм індексації нормативної грошової оцінки земель не сприяє фінансовій стабільності вітчизняних підприємств, а навпаки базуючись на факторах, на які не впливають самі суб’єкти господарювання, штучно збільшує податковий тиск на останніх.

Чим гірше макроекономічне становище, тим більше автоматично зростає податковий тиск на підприємства-землекористувачів.

Такий стан справ, на думку авторів проекту, посилить негативні тенденції в економіці, й зокрема в промисловості, яка в 2015 році скоротилась на 13,4%. При цьому, в 2015 році експорт машинобудування впав на 32,7%, а збитки промислових підприємств склали майже 181 млрд грн.

"Подальше необгрунтоване посилення фіскального тиску на реальний сектор економіки може призвести до банкрутства існуючих промислових підприємств, масового звільнення працівників та, відповідно, значних втрат бюджетів всіх рівнів" - зазначено у пояснювальній записці.

 

Як саме пропонується удосконалити механізм розрахунку коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель?

Для обрахунку коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель пропонується застосовувати не фактичний індекс споживчих цін за попередній рік, а плановий, який є основою для розрахунку показників Державного бюджету України на поточний рік.

Крім того, пропонується встановити верхню межу коефіцієнта річної індексації нормативної грошової оцінки земель на рівні 1,1. 

Іншими словами, через запровадження відповідного законодавчого запобіжника земельний податок, орендна плата за землі державної та комунальної власності та єдиний податок для платників 4 групи в межах року не зможуть зрости більш ніж на 10% внаслідок індексації нормативної грошової оцінки землі.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»