• Посилання скопійовано

Міністр фінансів презентував законопроект щодо створення Служби фінансових розслідувань

22 лютого Олександр Данилюк презентував законопроект щодо створення органу протидії фінансовим злочинам на засіданні Комітету з питань податкової та митної політики

Міністр фінансів  презентував законопроект щодо створення Служби фінансових розслідувань

В чому суть?

Під час засідання Податкового комітету Міністр фінансів представив народним депутатам ключові аспекти законопроекту, які знаходяться на фінальній стадії узгодження в Уряді.

Концепцію створення нової Служби фінансових розслідувань та відповідний законопроект розробив Мінфін спільно з робочою групою, організованою Прем’єр-міністром В.Гройсманом. Ця стратегічна служба буде розслідувати серйозні фінансові та економічні злочини, які загрожують національній безпеці в сфері економіки.

До основних функцій Служби належатиме виявлення, припинення, розкриття та досудове розслідування злочинів у економічній, фінансовій та податковій сферах, а також аналітична і профілактична робота щодо виявлення факторів, які сприяють вчиненню таких злочинів.

Особливістю нової Служби є зміна силового підходу на комплексний і аналітичний – з використанням сучасних методик розслідувань економічних злочинів. Служба буде повністю демілітаризована, сформована з нових людей, не в складі ДФС, персонал отримуватиме гідні заробітні плати, не буде ніяких спецпідрозділів і жодних можливостей для корупції.

Передбачається, що структура нового органу з протидії фінансовим злочинам буде включати центральний апарат та не більше семи територіальних управлінь. Чисельність новоствореного відомства становитиме до 3500 осіб замість чинних приблизно 10 000 в різних органах. Персонал буде відбиратися за відкритими і об’єктивними конкурсами, особливості проведення яких визначаються законопроектом.

 

Що це дає?

Створення Служби фінансових розслідувань – це стратегічне рішення для країни, яке покращить бізнес-клімат та стане одним з найважливіших кроків для економічного розвитку.

Результатом має стати системна протидія усьому спектру економічних злочинів, зменшення тиску на бізнес та позбавлення ДФС інструменту системної корупції.

Законопроект публічно підтримали основні бізнес-асоціації та громадські об'єднання: Американська торгівельна палата, Спілка українських підприємців (СУП), Торгово-промислова палата України, громадська платформа «Податки для економічної свободи», до якої входять 17 асоціацій, Коаліція «За ліберальну податкову реформу», яка налічує 15 асоціацій, Коаліція "за детінізацію економіки" (7 асоціацій), а також об’єднання громадських експертів Реанімаційного Пакету Реформ, до складу якого входять провідні дослідницькі центри та громадські організації.

 

Що далі?

Наразі Уряд завершує роботу на узгодженням ключових аспектів законопроекту. Після цього проект буде внесений на розгляд Кабміну та направлений до Верховної Ради для широкого і відкритого обговорення усіма зацікавленими сторонами.

Презентація>>

Ключові аспекти законопроекту>>

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»