• Посилання скопійовано

Отримання посвідчення щодо вільного володіння українською мовою: поради держслужбовцю

Як дерслужбовцю отримати посвідчення щодо вільного володіння українською мовою?

Отримання посвідчення щодо вільного володіння українською мовою: поради держслужбовцю

Механізм організації і проведення атестації осіб, які претендують на зайняття посади державної служби, та видачі відповідного посвідчення визначено Порядком атестації осіб, які претендують на вступ на державну службу, щодо вільного володіння державною мовою, затвердженим постановою Кабміну від 26.04.2017 р.  № 301 (далі — Порядок), - зазначає "Вісник. Офіційно про податки"

Водночас відповідно до п. 56 Порядку вільне володіння державною мовою вважається вже підтвердженим для осіб, які мають такі документи:

  • документи державного зразка про загальну середню освіту, видані до 2000 року, з оцінкою «5» за вивчення української мови;
  • документи державного зразка про загальну середню освіту, видані після 2000 року, з балом про підсумкову державну атестацію з української мови не менше 10;
  • диплом молодшого бакалавра (молодшого спеціаліста), бакалавра, магістра (спеціаліста) з відповідним додатком з оцінкою «відмінно» за вивчення української мови;
  • диплом бакалавра, магістра (спеціаліста) за спеціальностями українська мова та література; українська мова та література і іноземна мова; філологія.

Крім того, до дисциплін, що підтверджують вивчення української мови, прирівнюється «Ділова українська мова» та вивчення української мови за професійним спрямуванням.

Таким чином, особа, яка має один із вищезазначених документів, може звернутися до уповноваженого вищого навчального закладу із заявою про видачу посвідчення на безоплатній основі. До заяви мають бути додані копії документа про відповідний рівень освіти та усіх необхідних до нього додатків.

З метою уникнення випадків видачі посвідчення на основі недостовірних відомостей, уповноважений вищий навчальний заклад повинен забезпечити перевірку достовірності поданих особою документів, визначених п. 56 Порядку № 301. Тому особа, яка претендує на зайняття посади державної служби, має особисто подавати такі документи, а уповноважений вищий навчальний заклад провести звірку копій з їх оригіналами.

Лист НАДС від 18.05.2017 р. № 26-р/з

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»