• Посилання скопійовано

Контроль та адміністрування пенсійного збору з окремих госпоперацій пропонують передати ДФСУ

Уряд пропонує внести зміни до Закону "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" щодо адміністрування збору з окремих видів господарських операцій

Контроль та адміністрування пенсійного збору з окремих госпоперацій пропонують передати ДФСУ

5 липня 2017 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №6667 "Про внесення змін до Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" щодо адміністрування збору з окремих видів господарських операцій". Його автором  є Прем'єр-міністр України В. Гройсман.

Законопроектом пропонується передати функції контролю та адміністрування за збором на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій Державній фіскальній службі України.

Як зазначено у пояснювальній записці, доцільність передання цих функцій обумовлена тим, що збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій є:

  • джерелом формування загального фонду Держбюджету та перераховується на рахунки органів Держказначейства; 
  • податком і потребує перевірки фінансово-господарської діяльності платника, що не є функцією, властивою для ПФУ.

Переданням цих функцій ДФСУ забезпечуватиметься уникнення дублювань процедури контролю та повна прозорість фінансових потоків платників збору на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Повноваження органів ДФС як контролюючого органу порівняно з повноваженнями органів ПФУ є значно ширшими (вони мають доступ до нотаріальної таємниці, право отримувати необхідні відомості від органів, уповноважених видавати ліцензії на провадження видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню відповідно до закону).

На сьогодні, наприклад, казенні підприємства пробірного контролю подають до органів ПФУ звіти про нарахування (утримання) та сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування при здійсненні клеймування виробів державним пробірним клеймом, але контроль за сплатою (утриманням) збору здійснює центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику з адміністрування ЄСВ, що приводить до порушення цілісності контролю, неузгодженості зазначених питань.

Таким чином, на думку Уряду, прийняття цього законопроекту сприятиме належному виконанню функцій контролю та адміністрування збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»