• Посилання скопійовано

Створено міжвідомчу робочу групу для захисту бізнесу від неправомірних дій МВС

Оскільки останнім часом бізнес скаржиться на часті неправомірні обшуки та перевірки слідчих органів, Уряд вирішив створити міжвідомчу робочу групу, яка буде удосконалювати кримінальне законодавство для захисту прав бізнесу

Створено міжвідомчу робочу групу для захисту бізнесу від неправомірних дій МВС

Кабмін постановою від 09.08.2017 р. № 578 постановив  утворити міжвідомчу робочу групу щодо розгляду проблемних питань про порушення правоохоронними органами прав суб’єктів господарювання та завтердив Положення про міжвідомчу робочу групу щодо розгляду проблемних питань про порушення правоохоронними органами прав суб’єктів господарювання.

 

Склад міжвідомчої робочої групи

Насамперед зазначимо, що за п. 1 Постанови № 578 міжвідомча робоча група щодо розгляду проблемних питань про порушення правоохоронними органами прав суб’єктів господарювання  є консультативно-дорадчим органом Кабінету Міністрів України.

Міжвідомчу робочу групу очолює голова, який затверджує її персональний склад, вносить у разі потреби до нього зміни та призначає секретаря.

Цією ж постановою затверджено склад цієї групи:

- Заступник Міністра юстиції, голова міжвідомчої робочої групи

- Директор Департаменту з питань правосуддя та національної безпеки Мін’юсту, заступник голови міжвідомчої робочої групи

- Персональним складом є:

  • Начальник Департаменту податкової політики Мінфіну
  • Керівник Юридичного управління Національного антикорупційного бюро (за згодою)
  • Начальник Головного слідчого управління фінансових розслідувань ДФС
  • Начальник управління Департаменту захисту економіки Національної поліції
  • Начальник Головного слідчого управління СБУ (за згодою)
  • Начальник Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності Генеральної прокуратури України (за згодою)
  • Заступник бізнес-омбудсмена (за згодою)
  • Директор Офісу із залучення та підтримки інвестицій (за згодою)
  • Менеджер громадської ініціативи “Реанімаційний пакет реформ” (за згодою)
  • Урядовий уповноважений з питань інвестицій
  • Голова Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні (за згодою)
  • Голова Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України (за згодою)

 

Які основні завдання та обов’язки  має міжвідомча робоча група

Обов’язками є:

1) сприяння забезпеченню координації дій органів виконавчої влади з підготовки пропозицій, визначення шляхів та способів вирішення питання щодо встановлення меж пропорційності дій посадових осіб правоохоронних органів під час проведення слідчих дій та їх відповідальності за неправомірну діяльність, запровадження обов’язкового відеозапису ходу проведення слідчих дій, визначення чітких строків досудового розслідування та інших процесуальних строків у кримінальних провадженнях, а також запровадження спеціальної процедури вилучення цифрових даних для уникнення випадків зупинення діяльності суб’єктів господарювання;

2) підготовка проектів нормативно-правових актів щодо удосконалення кримінального та кримінального процесуального законодавства з метою недопущення порушення прав суб’єктів господарювання правоохоронними органами під час досудового розслідування.

Тож метою створення цією комісії є виявлення порушення правоохоронними органами прав суб’єктів господарювання при проведенні обшуків та перевірок та  надання рекомендацій щодо удосконалення кримінального та кримінального процесуального законодавства з цих питань.

А от завданнями є: 

- проведення аналізу проблемних питань про порушення правоохоронними органами прав суб’єктів господарювання, зокрема іноземних інвесторів і підприємств з іноземним капіталом, та готує пропозиції щодо необхідності удосконалення законодавства з таких питань;

- розгляд пропозиції державних органів, представників інститутів громадянського суспільства, а також міжнародних організацій щодо шляхів вирішення питань про порушення правоохоронними органами прав суб’єктів господарювання;

-  подання КМУ розроблені за результатами своєї роботи рекомендації та пропозиції.

Також п. 6 Постанови № 578 вказано, що міжвідомча робоча група під час виконання покладених на неї завдань взаємодіє з державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями.

 

Як працюватиме міжвідомча робоча група?

Формою роботи міжвідомчої робочої групи є засідання, що проводяться за рішенням її голови.

Засідання міжвідомчої робочої групи веде її голова, а за його відсутності – заступник голови або за дорученням голови інший член міжвідомчої робочої групи.

На своїх засіданнях міжвідомча робоча група розробляє пропозиції та рекомендації з питань, що належать до її компетенції.

Вони вважаються схваленими, якщо за них проголосувало більш як половина присутніх на засіданні членів міжвідомчої робочої групи.

Пропозиції та рекомендації міжвідомчої робочої групи фіксуються у протоколі засідання, який підписується головуючим на засіданні та секретарем і надсилається усім членам міжвідомчої робочої групи та КМУ.

Далі ці пропозиції та рекомендації можуть бути реалізовані шляхом прийняття КМУ рішення, проект якого вносить орган виконавчої влади відповідно до своїх повноважень.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»