• Посилання скопійовано

Прощення боргу: умови та порядок застосування пропонують підкоригувати

Пропонується викласти у новій редакції статтю 605 ЦКУ, в якій встановити особливості укладення договору прощення боргу та припинення прощенням боргу договірних та недоговірних зобов’язань, а також випадки неможливості застосування такого способу до певних видів зобов’язань

Прощення боргу: умови та порядок застосування пропонують підкоригувати

28 вересня 2017 року у ВРУ зареєстровано законопроект №7145 "Про внесення змін до статті 605 Цивільного Кодексу України щодо припинення зобов'язання прощенням боргу". Його автором є нардеп Ю. Бублик.

Пропонується викласти у новій редакції статтю 605 ЦКУ, в якій встановити особливості укладення договору прощення боргу та припинення прощенням боргу договірних та недоговірних зобов’язань, а також випадки неможливості застосування такого способу до певних видів зобов’язань.

Так, в оновленій статті 605 ЦКУ зазначено, що зобов’язання припиняється на підставі договору прощення боргу, за яким кредитор звільняє боржника від обов’язку повністю або частково, якщо укладення такого договору не порушує права третіх осіб щодо майна кредитора. 

Зустрічні зобов’язання можуть припинятися прощенням боргу за умови виконання однією зі сторін обов’язку (обов’язків), визначеного (визначених) договором, перед іншою стороною.

Не допускається прощення боргу за зобов’язаннями, які виникають:

1) на підставі договору про спільну діяльність;

2) на підставі договору про сплату аліментів на дитину;

3) внаслідок створення загрози життю, здоров’ю, майну фізичної особи або майну юридичну особи;

4) у зв’язку із набуттям, збереженням майна без достатньої правової підстави;

5) у зв’язку із відшкодуванням шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю потерпілого; 

6) в інших випадках, встановлених договором або законом.».

У разі прийняття цього законопроекту, Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»