• Посилання скопійовано

Аудиторська реформа: зареєстровано доопрацьований законопроект

23 жовтня у Верховній Раді зареєстровано законопроект №6016-д "Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність"

Аудиторська реформа: зареєстровано доопрацьований законопроект

Як зазначено у пояснювальній записці, законопроект №6016-д розроблено з метою приведення норм національного законодавства у сфері аудиторської діяльності у відповідність із законодавством Європейського Союзу, зокрема із положеннями Директиви 2006/43/ЄС та Регламенту 537/2014.

Законопроектом передбачається визначити правові засади аудиту фінансової звітності, здійснення аудиторської діяльності в Україні та врегулювання відносин, що виникають при її здійсненні.

Метою законопроекту є:

  • підвищення рівня довіри інвесторів до фінансової звітності вітчизняних підприємств, у т.ч. державних компаній, забезпечення її прозорості та зіставності;
  • дерегуляція аудиторської діяльності; 
  • можливість виходу аудиторських компаній України на європейські ринки за рахунок визнання еквівалентності систем; 
  • розширення ринку аудиторської діяльності; 
  • підвищення престижу та довіри до діяльності аудиторів; 
  • викорінення корупції; 
  • підвищення довіри населення до українських банків, страхових компаній, інших публічних компаній, в т.ч. державних підприємств;
  • створення належних умов для виходу національних компаній на ринки капіталу;
  • підвищення довіри регуляторних органів до фінансової звітності компанії; 
  • створення позитивного інвестиційного клімату України.

На думку авторів законопроекту (Н. Южаніна, А. Антонищак, О. Кришин та ін.), його прийняття сприятиме гармонізації національного законодавства у сфері аудиту фінансової звітності та аудиторської діяльності із законодавством Європейського Союзу у відповідній сфері, розвитку аудиторської діяльності в Україні, а також підвищенню інвестиційної привабливості національної економіки.

Нагадаємо, що вперше проект Закону про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність був зареєстрований у ВРУ у лютому 2017 р. під №6016. Про це ми розповідали туттут і тут.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»