• Посилання скопійовано

Мін’юст має намір ввести електронний арешт рахунків

Міністерство юстиції перейматиме досвід Хорватії у запровадженні системи електронних арештів банківських рахунків

 Мін’юст має намір ввести електронний арешт рахунків

Про це повідомив директор Департаменту з питань правосуддя та національної безпеки Олександр Олійник після робочого візиту делегації Міністерства юстиції до Республіки Хорватія.

За його словами, після запровадження у цій країні електронного арешту коштів суттєво покращилася ситуація з виконанням судових рішень. З початку 2011 року із 8,1 млн документів про стягнення коштів на загальну суму 39,7 млрд євро кількість виконаних документів склала майже 7 млн документів (82%) на суму більше 23 млрд євро (58%).

«Це стало можливим завдяки тому, що Фінансове агентство, яке є провідною хорватською компанією у сфері фінансового посередництва, має можливість надавати банкам електронне розпорядження щодо блокування коштів протягом 60 хвилин. Так як сам процес відбувається протягом декількох хвилин, у боржника немає можливості вивести кошти з рахунків», - зазначив Олександр Олійник.

Він додав, що всього через кілька років після введення електронного арешту коштів за оцінками, складеними для доповіді Світового банку «Ведення бізнесу-2017», Хорватія піднялася з 52 на 7 місце.

Своєю чергою заступник Міністра юстиції Сергій Шкляр зауважив, що запровадження єдиної системи електронних арештів банківських рахунків критично необхідне Україні і візит делегації Мін'юсту до Хорватії надав змогу детально вивчити практичні аспекти та основні технічні алгоритми організації роботи такої системи.

«Введення електронного арешту банківських рахунків суттєво сприятиме покращенню ситуації з виконанням судових рішень, адже незважаючи на те, що в рамках реформи примусового виконання рішень встановлено чіткі та максимально короткі строки вчинення виконавчих дій, постанови про арешт коштів боржника все одно скеровуються виконавцями в банківські установи поштою або доставляються особисто. А це займає час та може призвести до виведення коштів з рахунків боржником. Тому я підтримую запровадження на законодавчому рівні системи електронного арешту коштів боржників», - наголосив Сергій Шкляр.

Він також додав, що для ефективного виконання судових рішень в Україні було запроваджено інститут приватних виконавців. Наразі 73 особи включені до Єдиного реєстру приватних виконавців України і уже розпочали свою роботу. За словами заступника Міністра, поява приватних виконавців поруч із державними створить конкурентне середовище, завдяки чому надаватимуться більш якісні та ефективні послуги та скоротяться терміни виконання рішень.

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»