• Посилання скопійовано

Чи потрібно ОСББ отримувати дозволи на експлуатацію ліфтів?

Держпраці вказала, що ОСББ може отримати дозвіл на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки безпосередньо або укласти договір із суб’єктом господарювання, який має відповідний дозвіл

Чи потрібно ОСББ отримувати дозволи на експлуатацію ліфтів?

Держпраці розповіла, що ч. 3 ст. 21 Закону №2694 в чинній редакції регламентує обов’язок роботодавця одержати дозвіл на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. Закон №2866 визначає правові та організаційні засади створення, функціонування об’єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов’язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку. Основна діяльність об’єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об’єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об’єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов’язань, пов’язаних, з діяльністю об’єднання. ОСББ може здійснювати господарську діяльність для забезпечення власних потреб безпосередньо або шляхом укладення договорів з фізичними чи юридичними особами.

Відповідальність за справний стан і безпечну експлуатацію ліфта покладається на його власника. Згідно із Положенням про систему технічного обслуговування та ремонту ліфтів в Україні, власник ліфта повинен організувати його безпечну експлуатацію та технічне обслуговування. Система технічного обслуговування та ремонту ліфтів передбачає виконання за графіком робіт з метою забезпечення безперебійної, безпечної роботи ліфтів, а також запобігання передчасного спрацювання обладнання і підтримання його належного технічного стану.

Спецiалiзованi органiзацiї в роботi керуються технiчною документацiєю заводiв-виробникiв лiфтiв, вимогами Правил, технологiчними процесами i iнструкцiями на окремi види робiт, а також вищевказаним Положенням. Положення також регламентує надання послуг спеціалізованою організацією. Вимоги до будови, виготовлення, монтажу, налагодження, проведення технічного огляду та експертного обстеження, експлуатації, ремонту, реконструкції та модернізації ліфтів, підйомників та їх складових частин встановлено Правилами будови і безпечної експлуатації ліфтів. У процесі експлуатації ліфти підлягають технічним оглядам і експертним обстеженням.

Відповідно до вимог «Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів» суб’єкт господарювання, який має намір розпочати (продовжити) експлуатацію ліфтів повинен призначити наказом працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів та організацію їх експлуатації, електромеханіків, які одночасно є відповідальними особами за їх справний стан, ліфтерів і операторів диспетчерського зв’язку, а у разі, якщо такої можливості немає, суб’єкт господарювання може укласти договір зі спеціалізованою організацією, яка має дозвіл на виконання цих робіт. Процедуру видачі дозволів визначає Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затверджений постановою КМУ від 26.10.2011 р. №1107.

З огляду на зазначене, ОСББ може отримати дозвіл на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки безпосередньо або укласти договір із суб’єктом господарювання, який має відповідний дозвіл.

Спеціалізована організація може отримувати дозвіл на експлуатацію ліфтів, які має намір обслуговувати.

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»