• Посилання скопійовано

Залучаєте працівників до чергування та надаєте відгули: що з оплатою?

Верховний Суд у своєму рішенні наголосив, що залучення працівників до чергування у вихідні з наданням відгулів може проводитися без оплати за це

Залучаєте працівників до чергування та надаєте відгули: що з оплатою?

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду при розгляді справи №489/4153/16-ц роз'яснив, що у випадку залучення працівника до чергування у вихідні або свята відсутні правові підстави для стягнення заборгованості з оплати за роботу у вихідні та святкові дні.

Постанова ВС від 26 листопада про відмову звільненому працівникові у стягненні оплати за роботу у вихідні та святкові дні, в які він чергував протягом 6 років, мотивована тим, що оскільки спеціальна грошова компенсація за чергування не передбачена законом, відсутні підстави для стягнення заборгованості по заробітній платі, а відтак і середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

Так, відповідно до постанови Секретаріату Всесоюзної центральної ради професійних спілок від 02.04.1954 р. №233 «Про чергування на підприємствах і в установах» чергування у вихідні і святкові дні компенсуються наданням протягом найближчих 10 днів відгулів тієї ж тривалості, що і чергування.

ВС залишив в силі рішення апеляційного суду про відмову у задоволенні позову: «Апеляційний суд встановив, що позивач був залучений у вихідні та святкові дні саме до чергування, а не до роботи у зв'язку з виробничою необхідністю для оперативного вирішення у ці дні невідкладних виробничих питань і для координації роботи підприємства. Це підтверджується графіками чергувань відповідальних працівників затверджених наказами директора ІП «Южная Стівідоринг Компані Лімітед», а також копіями табелів обліку використання робочого часу ІП «Южная Стівідоринг Компані Лімітед», в яких святкові та вихідні дні чергувань позивача не зазначені, як робочі дні».

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»