• Посилання скопійовано

Як Мінфін планує боротися з контрабандою

Стратегія боротьби з контрабандою – це фіскалізація, кешлес, розширене застосування РРО, – Верланов

Як Мінфін планує боротися з контрабандою

Заступник Міністра фінансів Сергій Верланов в інтерв’ю «Перша Шпальта» розповів про дві стратегії, які вживає Уряд для боротьби з контрабандою.

Сергій Верланов зазначив, що зараз в Україні законно, використовуючи спрощену систему оподаткування, можна торгувати будь-яким товаром, не маючи на нього первинних документів. Це сприяє тому, що контрабанда існує, адже продати речі, які були контрабандно завезені, легко.

«Що ми робимо з цим? Стратегія одна – це фіскалізація, кешлес, розширене застосування РРО. Коли ми переходимо на безготівкові розрахунки, набагато легше слідкувати за грошовими потоками. Робоча група в Мінфіні працює над запровадженням новітніх РРО, які будуть використовуватись в інтернет-торгівлі».

Заступник Міністра фінансів також додав, що для боротьби з контрабандою проводиться так званий митний експеримент. На митницях встановлюються стаціонарні сканерні системи. Це забезпечить не вибіркове, а повне сканування всього товаропотоку, а отже, ефективний контроль. Паралельно у ДФС створили і укомплектували департамент митних ризиків і таргетингу, який 24/7 працюватиме в режимі «чотирьох очей», тобто одна пара слідкує за сканером, наприклад, на митниці в Чопі, а інша – в режимі live у ДФС відслідковує проходження вантажів і контейнерів на цьому ж пропускному пункті. Зараз в тренінговому центрі у ДФС йде підготовка фахівців для такої роботи.

Сергій Верланов також зауважив, що у наступному році Мінфін стартує з ініціативою вимірювання так званих «tax gaps», тобто податкових розривів. Цю методологію активно використовують у розвинутих країнах, зокрема у Великій Британії, яка останні декілька років теж переживала режим економії. «Tax gaps» – це різниця між тим, скільки податків платить бізнес, і скільки він би мав сплатити, на думку держави.

Повний текст інтерв’ю за посиланням >>>

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»