• Посилання скопійовано

Енергетичні сертифікати будівель перевірятимуть

Мінрегіон визначив процедуру проведення незалежного моніторингу енергетичних сертифікатів

Енергетичні сертифікати будівель перевірятимуть

Мінрегіон визначив процедуру проведення незалежного моніторингу енергетичних сертифікатів (перевірку енергосертифікатів на відповідність вимогам законодавства та відсутність конфлікту інтересів).

Відповідний Порядок незалежного моніторингу енергетичних сертифікатів затверджений наказом від 18.10.2018 року №276.

Моніторинг проводитиме Держенергоефективності із залученням інших енергоаудиторів, які не мають конфлікту інтересів за результатами моніторингу.

Такі енергоаудитори повинні мати не менше двох років досвіду здійснення сертифікації енергетичної ефективності будівель, що підтверджується наявністю складених ними енергосертифікатів.

Моніторинг може здійснюватися автоматизовано з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем.

Для перевірки енергоаудитори одночасно з подачею енергетичних сертифікатів для внесення у базу даних подають в паперовому або в електронному вигляді:

  • вхідні, проміжні і результативні показники енергетичної ефективності будівель за формою, приведеною в додатку 1 до Порядку;
  • електронні копії проектної документації або документації, складеної за результатами технічної інвентаризації, складається відповідно до вимог Порядку проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об'єктів будівництва або паспорта об'єкта.

Енергоаудитор може також подати інші відомості та копії документів.

При внесенні в єдину базу усі сертифікати проходять первинну перевірку правильності розрахунків, за результатами якої діляться на три групи: перша - з високим рівнем достовірності, друга - з середім і третя - з низьким.

Відбір сертифікатів для перевірки здійснюється шляхом випадкового відбору одного енергосертифікату після накопичення впродовж календарного року: для першої групи відбирається один з 100, для другої - з десяти, а сертифікати третьої групи перевіряються усі.

Якщо сертифікат не пройшов відбір для перевірки, то все одно може бути проведено повну перевірка правильності його розрахунків у випадку: письмового звернення замовника сертифікації або власника (співвласника) будівлі; анулювання кваліфікаційного атестата енергоаудитора.

Строки перевірки енергосертифікатів:

  • сертифікати, які пройшли відбір, - впродовж 10 робочих днів з дня відбору;
  • сертифікати, які не пройшли відбір, - впродовж 20 робочих днів з дня надходження звернення або внесення у базу даних інформації про анулювання кваліфікаційного атестата.

Перевірка вважається успішно пройденою, якщо одночасно виконуються такі умови:

  • в результаті перевірки не встановлено змін класу енергоефективності будівлі;
  • кожен з показників енергоефективності, який зазначено в сертифікаті, не відрізняється більш ніж на 5 % від результату розрахунку, отриманого Держенергоефективності.

За результатами моніторингу складається висновок. Впродовж 5 робочих днів з дня отримання копії висновку замовник сертифікації або енергоаудитор може подати до Держенергоефективності письмове заперечення за результатами перевірки.

Якщо за результатами моніторингу виявлено, що два енергетичні сертифікати складені одним енергоаудитором, не відповідають вимогам законодавства або отримано рішення суду про встановлення факту порушення принципу незалежності, Держенергоефективності направляє атестаційній комісії, яка видала кваліфікаційний атестат, інформацію про повторне порушення для ухвалення рішення про анулювання кваліфікаційного атестата.

Нагадаємо, енергоефективність будівель підтверджується електронним енергосертіфікатом, а інформація про енергоефективність є відкритою

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»