• Посилання скопійовано

Мін'юст скасував держреєстрацію методики розрахунку плати за наднормативні викиди в атмосферу

Ця Методика встановлювала порядок визначення розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами суб'єктів господарювання

Мін'юст скасував держреєстрацію методики розрахунку плати за наднормативні викиди в атмосферу

Мін'юст наказом від 11.05.2019 р. № 1453/5 скасував рішення про державну реєстрацію наказу Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 10.12.2008 року № 639. Ним було затверджено Методику розрахунку розмірів відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Ця методика встановлювала єдині на території України правила визначення розмірів відшкодування і стягнення збитків в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

Поширювалася вона на державних інспекторів України з  охорони  навколишнього  природного  середовища   та   державних інспекторів   з  охорони   навколишнього   природного  середовища відповідних територій (далі - державні інспектори) при  розрахунку розмірів відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне  повітря, що  виявлені  за  результатами  державного контролю за додержанням суб'єктами господарювання вимог природоохоронного законодавства. 

Нагадаємо, що 2 серпня 2018 року Окружний  адміністративний суд м. Києва  визнав Наказ №639 протиправним і не чинним.

Тоді Мінприроди, не погодившись із судовим рішенням, подало апеляційну скаргу до Київського  апеляційного адміністративного суду (нині Шостий апеляційний адміністративний суд), який також прийняв рішення не на користь цього наказу.

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак переконаний, що відміна методики унеможливить нарахування збитків і фактично створить «амністію» для підприємств-забруднювачів, і як наслідок погіршить екологічну ситуацію в країні. 

«Такі дії приведуть до безкарності забруднювачів атмосферного повітря, що сприятиме подальшому безвідповідальному порушенню  природоохоронного законодавства. Великі  підприємства, ТЕСи та ТЕЦи  не будуть здійснювати  заходи по скороченню викидів, а ті, які працюють без дозволу, не вважатимуть за необхідне його отримати. А це в свою чергу призведе до несплати податку до державного бюджету і повного безконтролю в цьому напрямку», - зазначав свого часу Міністр.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»