• Посилання скопійовано

Із липня 2019 року знижено ціни на понад 400 лікарських засобів, – МОЗ

Національний перелік лікарських засобів складається з 427 препаратів з доведеною ефективністю. Приблизно 60 з них популярні ліки, якими найчастіше користуються українці

Із липня 2019 року знижено ціни на понад 400 лікарських засобів, – МОЗ

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів розповідає, що із липня 2019 року Уряд удосконалює регулювання цін на весь перелік ліків, що входять до Національного переліку основних лікарських засобів, при їх закупівлі для медичних закладів за бюджетні кошти.

Національний перелік лікарських засобів складається з 427 препаратів з доведеною ефективністю. Близько 60 з них популярні ліки, якими найчастіше користуються українці. У грошовому вимірі вони становлять близько 80% від загального обсягу закупівель у регіонах.

Державне регулювання відбуватиметься шляхом встановлення Міністерством охорони здоров’я України граничних оптово-відпускних цін на основі цін на лікарські засоби, зареєстровані в Республіці Польща, Словацькій республіці, Чеській Республіці, Латвійській Республіці, Угорщині. Таким чином, ціни на препарати з Нацпереліку мають бути не вищими, ніж ціни в 5 сусідніх (референтних) країнах. Обмеження цін буде застосовуватиметься для тих лікарських засобів, ціна на які в Україні вища, ніж ціни в референтних країнах, і за якими обсяг продажів за рік становить більше ніж 5 млн грн.

За попередніми підрахунками запровадження державного регулювання цін на популярні препарати допоможе заощадити близько 214 млн грн. За ці кошти медзаклади зможуть придбати додаткову кількість ліків для безоплатного лікування пацієнтів в стаціонарі.

Для роздрібної торгівлі ліками з Нацпереліку Міністерство охорони здоров’я України також вводить цінове регулювання, але через інший механізм. Механізм регресивних націнок. Він допоможе позбутися негативного явища, коли працівники аптек навмисно переконують придбати найдорожчі ліки з-поміж усіх аналогів.

Механізм регресивних націнок передбачає, що чим дорожча буде вартість препарату, тим менший відсоток надбавки зможе встановити на нього аптека.

 

Якщо вартість препарату до 100 грн – максимальна торговельна надбавка може складати 25%. За умови вартості упаковки препарату від 100 до 500 грн – надбавка на рівні 20%. Від 500 до 1000 – 15%. Понад 1000 грн за упаковку лікарського засобу – максимальна торговельна надбавка має не перевищувати 10%.

 

Дана робота проводиться на виконання рішень Уряду від 3 квітня поточного року стосовно зниження цін на ліки. Це черговий крок Уряду для забезпечення громадянам можливості отримувати доступне лікування.

Зокрема, вже два роки діє Урядова програма «Доступні ліки», завдяки якій, пацієнти, що мають хронічні серцево-судинні захворювання, діабет 2 типу та бронхіальну астму отримують ефективні лікарські засоби за рецептом безоплатно або з незначною доплатою та лікуються із постійним супроводом лікаря. За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, за цей час пацієнти, що мають серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму чи діабет 2 типу, отримали ліки за 35 млн рецептами на суму понад 1,8 млрд грн. Зараз в програмі 258 препаратів, 64 з них можна отримати повністю безкоштовно.

Джерело: Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»