• Посилання скопійовано

Президент схвалив зміни до Земельного кодексу для протидії рейдерству

Закон спрямований на забезпечення захисту майнових прав власників і користувачів земділянок

Президент схвалив зміни до Земельного кодексу для протидії рейдерству

«РБК-Україна» розповідає, що Президент Володимир Зеленський 13 січня підписав законопроект №0858 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству». Про це свідчить інформація на сайті ВРУ.

Останній етап проходження документа – повернуто з підписом від Президента 13 січня.

Закон спрямований на забезпечення захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, запобігання протиправному поглинанню та захопленню підприємств в аграрному секторі економіки, вирішення інших питань у сфері регулювання земельних відносин.

У документі прописано вдосконалення процедури держреєстрації земельних ділянок, прав на них, взаємодії Державного земельного кадастру та державного реєстру прав на нерухоме майно.

Законом внесено зміни до низки законодавчих актів, які унеможливлюють:

  • неправомірне заволодіння землями, в тому числі шляхом подвійної реєстрації договорів оренди земельних ділянок, що використовуються сільськогосподарськими підприємствами;
  • захоплення майна сільськогосподарських підприємств (будівель і споруд, сільськогосподарської техніки, врожаю, інших матеріальних активів);
  • зупинку діяльності сільгосппідприємств внаслідок необґрунтованого накладення арешту на майно та активи підприємств, силової протидії їх виробничої діяльності, поглинання підприємств шляхом протиправного привласнення корпоративних прав (часток).

Нагадаємо, парламент прийняв у другому читанні даний проект закону на початку грудня. За нього проголосували 235 парламентаріїв.

Так, Верховна рада 8 скликання у кінці грудня відправила на доопрацювання зміни до Земельного кодексу для протидії рейдерству. В ході розгляду проекту в сесійній залі виник конфлікт. Глава комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук зачитав з голосу ряд поправок до другого читання, що викликало обурення у комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, який призначений головним при роботі над цим законом.

Аграрний комітет наполягав на тому, щоб нардепи голосували закон саме в його редакції до другого читання без урахування будь-яких правок Іванчука, а глава економічного комітету разом з міністром юстиції Павлом Петренко наполягали, щоб ряд норм, які озвучив Іванчук, все-таки були враховані в цьому документі.

***

UPD_16/01/2020

16 січня 2019 року, набув чинності Закон №340-IX щодо протидії рейдерству.

Документ було опубліковано у офіційній газеті Верховної Ради «Голос України» 14 січня.

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»