• Посилання скопійовано

Стратегія Міністерства фінансів до 2023 року: основні питання

У документі з робочою назвою «Самодостатність» загалом йдеться про п’ять напрямків: ефективні бюджетні видатки; податкове стимулювання економіки; зважена фінансова і боргова політика; якісні кадри і діджиталізація; детінізація

Стратегія Міністерства фінансів до 2023 року: основні питання

Економіна правда розповідає, що негативний вплив пандемії на економіку України є викликом, що потребує системних сильних рішень. 

Відповідь Мінфіну – Стратегія дій відомства до 2023 року. Ми розробили і представили її проект для публічного обговорення. 

Наша мета – запропонувати суспільству відповіді на ключові фінансові ризики.

У документі з робочою назвою «Самодостатність» (Graduate from IMF) загалом ідеться про п’ять напрямків. Серед них:

  • ефективні бюджетні видатки;
  • податкове стимулювання економіки;
  • зважена фінансова і боргова політика;
  • якісні кадри і діджиталізація
  • детінізація.

Стратегічне завдання – позбутися прямого фінансування МВФ. 

Для цього потребуємо більшої самодостатності, аби мати змогу запозичувати на внутрішніх і зовнішніх ринках капіталу. На умовах, що задовольняють нас, а не кредиторів.

Упевнений, до 2022-го Україна завершить чинну програму з Фондом. Сподіваюся, до того часу вийдемо на «нуль» у графі «кредити МВФ» в бюджеті.

Далі, до 2023 року, оберемо новий формат співпраці. Бачу нашу країну не реципієнтом ресурсів, а донором досвіду й технічної допомоги. 

Це амбітна, але реальна мета. Вона вимагає покрокового плану дій, із чіткими завданнями і жорсткими дедлайнами.

Важливо знизити співвідношення боргу до ВВП до 55%. 

Це зменшить ризики України як емітента цінних паперів і вплине на покращення рейтингу. Розраховуємо із часом отримати рейтинг інвестиційного класу.

На часі – реформування державного банківського сектору. Зменшимо вдвічі обсяги непрацюючих кредитів. Будемо повертати довіру людей до банків. 

Один з кроків – підвищити розмір гарантованої суми відшкодування внесків фізичних осіб до 800 тисяч гривень.

Вже змінюємо акценти у фіскальній політиці з репресивності на попередження злочинів. 

Нагальні кроки – створення Служби фінансових розслідувань замість податкової міліції, запровадження «нульової декларації», виведення із тіні грального бізнесу.

З 2021-го перезапустимо ДПС і Держмитслужбу у статусі єдиних юридичних осіб. Оновимо там кадровий склад на 50-60%. 

Запропонуємо співробітникам стимулюючі виплати. Поступово їхній офіційний дохід має досягти рівня відповідних підрозділів сусідніх країн.

Готуємо електронну акцизну марку для алкоголю і тютюнових виробів. 

Вже розпочато пілотний проект з автоматичного оформлення експорту, і до кінця поточного року ми плануємо, що до 500 митних декларацій в день будуть оформлюватись автоматично. 

Надалі поступово буде розширюватись перелік митних процедур, які будуть максимально здійснюватися без участі людини.

Будемо посилювати технологічно митні пункти. За рахунок ІТ-технологій, автоматизованих засобів зчитування номерів, систем відеоспостереження, зважування та сканування. 

До 2021-го запровадимо централізовану систему встановлення ризиків при митному оформленні товарів.

Упевнений, цей документ може стати стратегією фінансового зміцнення та зростання держави. Для нас є важливою думки експертів та усіх небайдужих громадян. Долучайтеся до обговорення.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Економічна правда

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»