• Посилання скопійовано

Часове обмеження в 24 години перебування за кордоном пропонують відмінити

Законопроектом №3733 пропонується залишити 120-годинне обмеження щодо в’їзду фізичних осіб на територію України (раніше було 72 години). 24-годинне обмеження хочуть скасувати зовсім

Часове обмеження в 24 години перебування за кордоном пропонують відмінити

24 червня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №3733 «Про внесення змін до статей 191 та 196 Податкового кодексу України (щодо виключення часових обмежень)».

Законопроект передбачає внесення змін до пп. 191.2.3 та 196.1.18 ПКУ. Нагадаємо, що у них йдеться про правила ввезення товарів у ручній поклажі або у супроводжуваному багажі. Детальніше читайте тут.

Проектом Закону пропонується скасувати часове обмеження в 24 години на перебування за кордоном, а обмеження в 72 години замінити на 120 годин. Тобто у разі ввезення на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі товарів (крім підакцизних товарів та особистих речей), сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, через інші, ніж відкриті для повітряного сполучення, пункти пропуску через державний кордон України фізичною особою, яка в’їжджає в Україну частіше одного разу протягом 120 годин, базою оподаткування буде частина сумарної фактурної вартості таких товарів, що перевищує еквівалент 50 євро, з урахуванням мита, що підлягає сплаті.

При введенні раніше цих часових обмежень очікувалося, що вони дозволять зменшити черги на кордоні та припинити ввезення "сірого" імпорту. 

Проте, на думку авторів законопроекту, положення, за яким на фізичну особу покладається необхідність перебування за межами України понад 24 годин  негативно впливає на свободи і інтереси громадян, які не мають відношення до незаконних операцій з імпортом. Адже в багатьох випадках понад 24-годинне перебування за межами країни, особливо для мешканців західних областей України, є невиправданим.

Крім того, через таке обмеження громадяни вимушені нести додатковий фінансово-матеріальний тягар або на території країни тимчасового перебування, або через податкове навантаження при перетині кордону нашої країни, що опосередковано порушує право, закріплене ст. 33 Конституції та може викликати напруження в суспільстві. 

В цьому контексті законотворці вважають, що 120-годинне обмеження щодо в’їзду фізичних осіб на територію України, пропоноване в проекті закону, є достатнім для вищезазначених цілей та для боротьби з так званими «човниками».

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»