• Посилання скопійовано

З 7 серпня запроваджено збір за кожного авіапасажира та за кожну тону вантажу в авіаперевезеннях

7 серпня набрав чинності Закон №759. Він запровадив справляння державних зборів за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, та за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України

З 7 серпня запроваджено збір за кожного авіапасажира та за кожну тону вантажу в авіаперевезеннях

У «Голосі України» від 06.08.2020 р. №137 було опубліковано Закон від 13.07.2020 р. № 759-IX «Про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо удосконалення механізму справляння державних зборів за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, та за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України».

Як виходить з тексту Закону, він набирає чинності наступного дня  після опублікування. Тобто сьогодні, 7 серпня.

Цей закон ввів 2 нових збори, які сплачуватимуть  авіаперевізники (або уповноважені ними особи).

Ці збори сплачуватимуться до Державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України у міжнародних авіаційних організаціях.

 

Державний збір за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України

Ставка державного збору за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, встановлюється у таких розмірах:

  • у разі здійснення повітряних перевезень у межах України - 0,5 долара США;
  • у разі здійснення міжнародних повітряних перевезень з України - 2 долари США.

 

Державний збір за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України

Ставка державного збору за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України, встановлюється у таких розмірах:

  • у разі здійснення повітряних перевезень у межах України - 2,5 долара США;
  • у разі здійснення міжнародних повітряних перевезень з/до України - 10 доларів США.

 

Коли ці збори не сплачуються?

Державний збір за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, та державний збір за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України, не справляються у разі здійснення:

  • перевезень вищих посадових осіб та офіційних делегацій України та інших держав;
  • перевезень товарів гуманітарної допомоги з/до України згідно з актами Кабінету Міністрів України;
  • польотів, пов’язаних із забезпеченням проведення робіт з ліквідації наслідків стихійного лиха, авіаційних та інших подій, санітарних авіарейсів (у тому числі перевезень тіла (останків, праху) померлого);
  • перевезень пасажирів, які належать до категорії осіб, звільнених від сплати зборів згідно із законом;
  • перевезень дітей віком до двох років;
  • перевезень транзитних пасажирів.

 

До уваги авіаперевізників, аеропортів та аеродромів!  Як будуть розраховуватись і сплачуватись державні збори

Розрахунок розміру зборів  буде здійснювати уповноважений орган з питань цивільної авіації щомісяця на підставі інформації про пасажирів, які відлітають з аеропорту України, та про вантаж, що відправляється чи прибуває до аеропорту України, за офіційним курсом валют, установленим НБУ на день оформлення авіаперевізнику відповідного рахунка-фактури.

Інформацію про пасажирів, які відлітають з аеропорту України, та про вантаж, що відправляється чи прибуває до аеропорту України, експлуатант аеропорту (аеродрому) подаватиме до уповноваженого органу з питань цивільної авіації щомісяця до 20 числа місяця, що настає за звітним.

Інформація подаватиметься окремо щодо регулярних і нерегулярних перевезень та повинна містити:

  • найменування авіаперевізника;
  • вид повітряних перевезень (регулярні або нерегулярні, повітряні перевезення у межах України або міжнародні повітряні перевезення з/до України);
  • період (зі зазначенням місяця та року), за який подається інформація.

Для виявлення та усунення можливих неточностей і помилок у такій інформації авіаперевізник проводить з експлуатантом аеропорту (аеродрому) до 10 числа місяця, що настає за звітним, звірку щодо кількості пасажирів, які відлетіли з аеропорту, та кількості тонн вантажу, що відправлений чи прибув до аеропорту.

Рахунок-фактура на сплату державних зборів  оформлюється протягом двох робочих днів з дня надходження до уповноваженого органу з питань цивільної авіації від експлуатанта аеропорту (аеродрому)  зазначеної інформації. Надсилатимуться такі рахунки-фактури кожному авіаперевізнику (зазначеному в інформації) окремо засобами факсимільного зв’язку або електронною поштою в день оформлення. А якщо цього вимагатиме сам авіаперевізник – і поштою (рекомендованим поштовим відправленням) протягом двох робочих днів з дня оформлення.

Оплатити такий рахунок-фактуру треба буде протягом 30 днів з дати його оформлення. У разі виникнення у авіаперевізника простроченої заборгованості за цими державними зборами,  передбачені законодавством України процедури сертифікації, реєстрації, перереєстрації об’єктів та суб’єктів авіаційної діяльності, супроводження його діяльності та надання йому прав на експлуатацію повітряних ліній уповноваженим органом з питань цивільної авіації не здійснюються!

Читайте також: В Україні ввели збір за виліт пасажирів

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»