• Посилання скопійовано

Які особливості правового врегулювання профспілок?

Що таке профспілка та які особливості її правового регулювання? Про це читайте в роз'ясненні Мін'юсту

Які особливості правового врегулювання профспілок?

Міністерство юстиції України на своїй сторінці у facebook пояснює, що таке профспілка і які особливості її правового регулювання.

Майже кожному громадянину України бодай раз у житті доводиться укладати трудовий договір, розраховуючи на вчасне отримання належного розміру заробітної плати та те, що умови праці відповідатимуть встановленим нормативам робочого часу та відпочинку.

Проте, ніхто не застрахований від свавілля окремих роботодавців, керівників підприємств, організацій. Разом з тим, чим більше працівників об’єднуються для захисту своїх порушених прав, тим ефективніше вони можуть захистити свої права та домогтись виконання роботодавцем законних вимог трудового колективу.

Згідно із законодавством, громадяни мають можливість на основі вільного волевиявлення без будь-якого дозволу створювати професійні спілки, вступати до них та виходити з них на умовах і в порядку, визначеному їх статутами, брати участь у роботі профспілок.

Що ж являє собою профспілка та які особливості її правового регулювання?

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», профспілка – добровільна неприбуткова громадська організація, що об’єднує громадян, пов’язаних спільними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання).

Дія цього Закону поширюється на діяльність профспілок, їх організацій, об’єднань профспілок, профспілкових органів і на профспілкових представників у межах їх повноважень, на роботодавців, їх об'єднання, а також на державні органи та органи місцевого самоврядування.

Особливості застосування цього Закону у Збройних Силах України (для військовослужбовців), Національній поліції, Державній кримінально-виконавчій службі України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України встановлюються відповідними законами.

Законодавство про профспілки, відповідно до ст. 4 Закону про профспілки, складається з Конституції України, Закону України «Про об’єднання громадян», Закону про профспілкиКодексу законів про працю України та інших нормативно-правових актів, прийнятих відповідно до них.

Однак, звертаємо увагу засновників профспілок, що Закон України «Про об’єднання громадян», втратив чинність на підставі Закону України «Про громадські об’єднання» (далі – Закон про об’єднання), який не містить положень, які б визначали, що сфера його діяльності поширюється на правовідносини у сфері утворення, державної реєстрації змін до відомостей та припинення професійних спілок.

Статтею 1 Закону про об’єднання визначено, що громадське об’єднання – це добровільне об’єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.

Згідно зі ст. 2 Закону про об’єднання дія цього закону не поширюється на суспільні відносини у сфері утворення, реєстрації, діяльності та припинення, зокрема, саморегулівних організацій, організацій, які здійснюють професійне самоврядування та непідприємницьких товариств (які не є громадськими об'єднаннями), утворених на підставі інших законів.

З огляду на викладене, профспілки не є громадськими організаціями у розумінні ст. 1 Закону про об’єднання.

Тож, враховуючи, що документи, які подаються для державної реєстрації всеукраїнських професійних спілок, їх об’єднань, первинних, місцевих, обласних, регіональних та республіканських професійних спілок, їх організацій та об’єднань, не повинні суперечити вимогам Конституції та законів України, установчі документи (статути (положення) профспілок не повинні містити посилання на Закон України «Про об’єднання громадян».

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»