• Посилання скопійовано

Мінагро презентувало стратегію розвитку земельних відносин

Стратегія націлена на формування прозорого та ефективного ринку земель, створення сприятливих умов для доступу малих фермерів до кредитних ресурсів, а також забезпечення громад ресурсами та інструментами розвитку завдяки ефективному та сталому управлінню земельним банком

Мінагро презентувало стратегію розвитку земельних відносин

24 травня, під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Земля» Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко презентував Білу книгу «Стратегія розвитку земельних відносин в Україні». 

Представлений стратегічний документ охоплює практично усі аспекти земельної реформи – починаючи від якості та доступності кадастрових даних, удосконалення роботи реєстрів, захисту екологічно вразливих територій, моніторингу земельних відносин і до запуску Державного аграрного реєстру, покращення доступу фермерів до кредитних ресурсів та підвищення спроможності громад ефективно і прозоро розпоряджатися землями. Стратегія також торкається такої важливої теми, як комунікація із громадськістю. Документ завершує глава про показники та інструменти відстеження прогресу у впровадженні запропонованого плану заходів.

Стратегія націлена на формування прозорого та ефективного ринку земель, створення сприятливих умов для доступу малих фермерів до кредитних ресурсів, а також забезпечення громад ресурсами та інструментами розвитку завдяки ефективному та сталому управлінню земельним банком.

«Цінність цього документу в тому, що крім стратегічного бачення впровадження земельної реформи, в ньому запропоновані конкретні плани заходів, а також показники для відстежування їхньої ефективності. Після проведення широкого обговорення з громадськістю, ми очікуємо, що стратегія та план заходів земельної реформи буде затверджений Кабінетом міністрів», – зауважив Міністр.

Роман Лещенко відзначив, що Мінагрополітики готове й надалі виступати локомотивом процесу впровадження земельної реформи та координувати зусилля профільних міністерств, а також взаємодіяти з усіма гілками влади та стейкхолдерами для ефективної імплементації представленої стратегії.

Президент Київської школи економіки Тимофій Мілованов повідомив, що КШЕ підтримуватиме Уряд та громадянське суспільство у прийнятті важливих рішень, та допомагатиме у створенні системи аналізу ключових даних на рівні ОТГ/села в режимі реального часу. Це дозволить залучити до змістовних дискусій, побудованих на основі фактичних даних, керівників профільних міністерств та відомств, Офісу Президента, Верховної Ради, а також представників провідних неурядових та професійних організацій, громадянського суспільства та донорських організацій.

«Імплементація земельної реформи оцінюватиметься за двома критеріями. Перший – стан розробки законодавства і нормативно-правового забезпечення для реалізації Стратегії земельної реформи та інституційного розвитку. Другий – кількісні показники реалізації реформи. Експертами запропоновано кілька десятків показників, за допомогою яких буде оцінюватися прогрес у розвитку земельних відносин – це і  обсяги державної підтримки малих фермерів, і бюджетні надходження від операцій із землею, і динаміка реєстрації незареєстрованих земель, меж територій громад та екологічно вразливих територій та багато інших», – повідомив Тимофій Мілованов.

«Ми раді долучитися до розробки такого комплексного, масштабного та важливого документу. Сподіваємося, Уряд України керуватиметься запропонованою стратегію як офіційним дороговказом для подальшого втілення та моніторингу імплементації земельної реформи», – підкреслив керівник сектору сільського господарства Представництва Європейського Союзу в Україні Крістіан Бен Хелл.

Міністерство аграрної політики та продовольства України відповідатиме за координацію втілення, інформаційну підтримку та моніторинг земельних відносин.

Біла книга доступна для ознайомлення за посиланням.

У презентації Стратегії взяли участь Роман Лещенко, Міністр аграрної політики та продовольства, Тимофій Милованов, радник керівника Офісу Президента, президент Київської школи економіки, Крістіан Бен Хелл, керівник сектору сільського господарства Представництва Європейського Союзу в Україні, Олег Нів’євський, доцент Київської школи економіки, експерт із земельних питань. Модератором події виступав Андрій Мартин, старший проєктний менеджер земельної реформи КМУ.

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»