• Посилання скопійовано

Стимулювання розвитку виноградарства та садівництва в Україні: ВРУ прийняла закон!

Прийнятий ВРУ законопроєкт №2061 передбачає підтримку вирощування не лише винограду, а й інших багаторічних насаджень (плодових, ягідних, горіхоплідних)

Стимулювання розвитку виноградарства та садівництва в Україні: ВРУ прийняла закон!

ВРУ повідомляє, що 17 грудня прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку виноградарства в Україні" (законопроєкт №2064).

Законом встановлено мінімальний строк у 25 років для закладання та/або вирощування багаторічних насаджень (плодових, ягідних, горіхоплідних, винограду);.

Крім того, передбачено, що:

  • особа, яка використовує земельну ділянку на праві емфітевзису для вирощування багаторічних насаджень (плодових, ягідних, горіхоплідних, винограду) та належно виконує свої обов’язки за договором, після спливу строку дії договору має переважне право перед іншими особами на укладення договору емфітевзису щодо цієї земельної ділянки для вирощування багаторічних насаджень (плодових, ягідних, горіхоплідних, винограду) на новий строк. Реалізація цього права здійснюється за правилами, встановленими ст. 33 Закону "Про оренду землі";
  • право викупу на умовах, зазначених в абзаці першому цього пункту, належить також орендарям, емфітевтам земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної, комунальної власності, що за угіддями належать до багаторічних насаджень, якщо такі особи станом на день набрання чинності цим пунктом не менше трьох років вирощують на зазначених земельних ділянках багаторічні насадження (плодові, ягідні, горіхоплідні, виноград). Порядок підтвердження факту вирощування багаторічних насаджень особою, яка має намір здійснити викуп земельної ділянки відповідно до цього пункту, визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну аграрну політику. Забороняється зміна цільового призначення земельних ділянок сільськогосподарського призначення, викуплених відповідно до цього абзацу, протягом 10 років з дня державної реєстрації права власності на земельну ділянку особи, яка здійснила її викуп. Таке обмеження зберігається в разі переходу права власності на зазначену земельну ділянку до іншої особи, поділу, об'єднання земельних ділянок;
  • у разі розірвання договору оренди землі з ініціативи орендодавця (крім випадків розірвання договору у зв’язку з неналежним виконанням орендарем своїх обов’язків) орендар має право на відшкодування витрат на поліпшення орендованої земельної ділянки, здійснених за згодою орендодавця, та збитків, завданих розірванням договору";
  • договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка передається в оренду для закладання та/або вирощування багаторічних насаджень (плодових, ягідних, горіхоплідних, винограду), не може містити положень про зміну його умов або припинення договору у зв’язку з переходом права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи (у тому числі в порядку спадкування), реорганізацією юридичної особи".

Відповідні зміни внесено до Земельного кодексу України та Закону України "Про оренду землі".

Цей Закон набере чинності через три місяці з дня його опублікування. Але  пільгові права викупу орендованих земельних ділянок у тих, хто використовує їх для виноградарства та садівництва, зявиться з 1 січня 2024 року.

А от вимога до КМУ підготувати протягом 3-х місяців нормативні акти, необхідні для виконання цього закону, починає діяти з дня його опублікування. 

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»