• Посилання скопійовано

Нотаріусів більше не будуть ділити на державних та приватних: прийнято за основу законопроєкт

Прийнятим у І читанні законопроєктом №5644 пропонується здійснити перехід до єдиного нотаріату, відмовившись від системи поділу нотаріусів на державних та приватних

Нотаріусів більше не будуть ділити на державних та приватних: прийнято за основу законопроєкт

Верховною Радою України прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення регулювання нотаріальної діяльності» (Проект Закону зареєстровано за №5644).

Метою законопроекту є реформування інституту нотаріату, що призведе до посилення інституту нотаріату як гарантії захисту прав фізичних та юридичних осіб, підвищення якості нотаріальних дій, забезпечення доступності нотаріальних та реєстраційних дій, створення нових антирейдерських інструментів.

Законопроектом пропонується здійснити перехід до єдиного нотаріату, відмовившись від системи поділу нотаріусів на державних та приватних; розширити перелік повноважень нотаріусів, зокрема щодо реєстрації шлюбів та їх розірвання, медіації, як способу позасудового врегулювання спорів, забезпечення доказів, встановлення фактів, що мають юридичне значення; запровадити електронну систему нотаріату; забезпечити доступність надання нотаріальних послуг у кожному нотаріальному окрузі; здійснено передачу низки повноважень у сфері нотаріату від центрального органу виконавчої влади до органу професійного самоврядування нотаріусів.

Відповідні зміни пропонується внести до Цивільного та Сімейного кодексів, Цивільного процесуального кодексу, законів України «Про нотаріат», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», «Про оренду державного та комунального майна».

***

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»