• Посилання скопійовано

Порядок державної реєстрації смерті

На час дії воєнного стану державна реєстрація смерті проводиться в день звернення заявника будь-яким органом державної реєстрації актів цивільного стану

Порядок державної реєстрації смерті

Урядовий портал розповідає, що в умовах війни працівники ДРАЦС продовжують виконувати свої обов’язки та доводять, що надання сучасних і якісних послуг для громадян – пріоритет їхньої діяльності.

З метою забезпечення доступу громадян до послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану в умовах воєнного стану, 26.02.2022 р. Міністерством юстиції України прийнято наказ №606/5 «Про внесення змін до Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 26.02.2022 за №255/37591.

Так, до Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Мінюсту від 18.10.2000 р. №52/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 18.10.2000 за №719/4940 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 24.12.2010 №3307/5) (далі – Правила реєстрації) внесено певні зміни, зокрема, главу 1 розділу ІІ доповнено новим пунктом 14, яким визначено, що у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» державна реєстрація актів цивільного стану проводиться будь-яким органом державної реєстрації актів цивільного стану за зверненням заявника. Таким чином, було запроваджено принцип екстериторіальності.

На час дії воєнного стану державна реєстрація смерті проводиться в день звернення заявника будь-яким органом державної реєстрації актів цивільного стану.

У разі настання смерті в дорозі (у поїзді, на судні, в літаку тощо) державна реєстрація смерті може бути проведена в найближчому органі державної реєстрації актів цивільного стану.

 

Який існує порядок проведення державної смерті під час введення воєнного стану

Державна реєстрація смерті проводиться за заявою будь-якої особи органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі документу про смерть встановленої форми, виданого закладом охорони здоров’я або судово-медичною установою.

Про факт державної реєстрації смерті реєстратор видає заявнику, який звернувся за реєстрацією смерті, свідоцтво про державну реєстрацію смерті на підставі актового запису цивільного стану, складеного в електронному вигляді та на паперовому носії, у повній відповідності до нього, а також витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання.

Отримати повторно свідоцтво про смерть пізніше можуть близькі родичі померлого або інші особи, визначені законодавством, у будь-якому відділі ДРАЦС, незалежно від місця проживання заявника та місця складання актового запису по всій території України, де є доступ до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Відомості щодо дати та місця смерті вносяться до актового запису про смерть відповідно до лікарського свідоцтва про смерть.

Якщо в актовому записі про смерть виявлені помилкові відомості або відсутність певних відомостей за наявності достатніх підстав до актового запису, відповідним відділом ДРАЦС проводиться внесення змін. Заявником щодо внесення змін до актового запису про смерть може бути спадкоємець померлого.

Якщо родичі померлого мешкають в регіоні, де відсутня можливість звернення до відділів ДРАЦС (території, де державні органи не здійснюють повноваження через військові дії), вони можуть звернутися через представника, повноваження якого мають ґрунтуватися на нотаріально посвідченій довіреності (відповідно до ст. 244 Цивільного кодексу), або адвоката.

Повноваження адвоката на надання правової допомоги підтверджуються документально відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Після внесення певних змін до актового запису про смерть заявнику повторно видається свідоцтво про смерть.

***

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»