• Посилання скопійовано

Держгеокадастр запускає ведення Державного картографо-геодезичного фонду в режимі онлайн

У перспективі це дозволить швидко та зручно отримати доступ до необхідних картографічних матеріалів на певну територію для виконання різних державних завдань

Держгеокадастр запускає ведення Державного картографо-геодезичного фонду в режимі онлайн

Міністерство аграрної політики та продовольства України розповідає, що відсьогодні Держгеокадастр розпочинає приймання та зберігання матеріалів, одержаних за результатами виконання топографо-геодезичних і картографічних робіт, і забезпечуватиме формування та ведення Державного картографо-геодезичного фонду України в електронному вигляді.

 

Що це означає?

Буде значно спрощено процедуру приймання картографічних матеріалів, а у перспективі – дозволить швидко та зручно отримати доступ до необхідних картографічних матеріалів на певну територію для виконання різних державних завдань (при плануванні будь-яких будівельних, інженерних, топографо-геодезичних робіт чи вирішення завдань з відновлення та оборони). Забезпечення обліку та доступу до таких картографічних матеріалів дозволить уникнути подвійних, а часом і потрійних витрат бюджетів громад на дублювання створення таких матеріалів, бюрократію в організації даного процесу і, звісно, зменшить вплив людського фактора.

 

Для чого це?

Раніше усі матеріали здавалися фізично, у паперовому вигляді та на магнітних носіях, що було незручно та занадто забюрократизовано. Крім цього, відсутність належного обліку та доступу до метаданих картографо-геодезичних матеріалів, ускладнювала процедуру отримання та ефективного подальшого використання таких матеріалів.

Відтепер приймання картографо-геодезичних і топографічних матеріалів (топографічні плани та карти всього масштабного ряду від 1:500 до 1:1 000 000), гідрографічних, аерозйомочних матеріалів до Державного картографо-геодезичного фонду буде здійснюватись через геоінформаційну систему.

Важливо, що виконавець картографо-геодезичних робіт буде ідентифікуватись через особистий кабінет та підписувати виконані ним роботи. У майбутньому – користувачам (органам влади та місцевого самоврядування) буде доступний реєстр виконаних та доступних матеріалів на всю територію України, що дозволить розуміти стан топографічної вивченості конкретної місцевості та актуальність матеріалів для неї.

«У такий спосіб, здійснено ще один надважливий крок на шляху до повної цифровізації – усі матеріали прийматимуться через особистий кабінет геоінформаційної системи. Це зручно, а головне – швидко та доступно», − наголосив Денис Башлик, заступник Міністра аграрної політики та продовольства з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

«Важливо, що Державний картографо-геодезичний фонд є невід’ємною складовою національної інфраструктури геопросторових даних. Запровадження геоінформаційної системи картгеофонду – це лише перший етап, а в подальшому планується вдосконалювати його функціонування і користування його відомостями, а також розробити інструменти для зручної валідації матеріалів, але про це згодом» – відзначив Дмитро Макаренко, заступник Голови Держгеокадастру.

 

Довідково

Наразі приймання геодезичних, топографічних та картографічних матеріалів (топографічні плани та карти всього масштабного ряду від 1:500 до 1:1 000 000), гідрографічних, аерозйомочних матеріалів до Державного картографо-геодезичного фонду планується здійснювати через геоінформаційну систему, передбачивши реалізацію наступних вимог:

  1. Державний картографо-геодезичний фонд України функціонує у складі національної інфраструктури геопросторових даних і формується на основі збирання, обробки, обліку топографо-геодезичних і картографічних матеріалів в електронній (цифровій) формі, отриманих у результаті виконання загальнодержавних топографо-геодезичних і картографічних робіт, а також спеціальних топографо-геодезичних і картографічних робіт, результати яких мають міжвідомче значення, для використання їх органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також фізичними та юридичними особами;
  2. ведення Державного картографо-геодезичного фонду України здійснюється шляхом створення та підтримання функціонування геоінформаційної системи та відповідних геоінформаційних сервісів, які забезпечують приймання, облік, зберігання, аналіз і оброблення матеріалів та даних, що надходять на зберігання, а також оприлюднення метаданих про них на національному геопорталі;
  3. формування та ведення Державного картографо-геодезичного фонду України, приймання матеріалів та їх автоматизована перевірка (валідація) здійснюються адміністратором – визначеним державним унітарним підприємством, державною організацією (установою, закладом), що належить до сфери управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин;
  4. адміністратор Державного картографо-геодезичного фонду України забезпечує доступ сертифікованим інженерам-геодезистам для здійснення автоматизованої перевірки (валідації) відповідності електронного документа, що містить відомості про результати топографо-геодезичних і картографічних робіт в електронній (цифровій) формі, встановленим вимогам щодо змісту, структури і технічних характеристик до розроблення такого документа до подання заяви про внесення відповідних відомостей до Державного картографо-геодезичного фонду України. За результатами перевірки формується електронний протокол перевірки з описом помилок (за наявності).

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»