• Посилання скопійовано

Україна зняла заборону на імпорт рослинної продукції з Туреччини

На сьогодні Туреччина не є країною з високим фітосанітарним ризиком для України. Так, у 2010-му та 2011 роках у продуктах рослинного походження, які імпортувалися з Туреччини до України, було виявлено карантинні організми, внаслідок чого Україна заборонила ввезення продовольства з Туреччини. Втім, після виконання країною-імпортером відповідних фітосанітарних вимог постачання турецької продукції відновлено.

Відповідно до фітосанітарного стану Туреччини, на її території є низка карантинних організмів, небезпечних для здоров’я вітчизняних рослин. Так, у 2010 році у зв’язку з частим виявленням карантинного організму — картопляної молі — та неодноразовим порушенням міжнародних та національних фітосанітарних вимог при імпорті пасльонових культур із Туреччини на їх ввезення було запроваджено заборону. Після проведення низки фітосанітарних процедур у грудні минулого року між Україною та Туреччиною було укладено угоду та знято заборону на ввезення пасльонових. Втім, незабаром карантинні організми було виявлено у турецьких цитрусових. У цитрусових, які імпортувалися з Туреччини на територію України, минулого року державні інспектори з карантину рослин тричі виявляли середземноморську плодову муху, яка є небезпечним карантинними шкідником. У всіх випадках було вжито відповідних фітосанітарних заходів щодо знезараження методом рефрижерації.

Наразі ситуація нормалізувалася, і поки що такі випадки не повторювалися, тож заборону української сторони щодо ввезення продовольства рослинного походження з Туреччини знято.

 

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»