• Посилання скопійовано

Контрабанда товарів уже не злочин

Лист ДМСУ від 12.01.2012 р. №20/1-11/0264-ЕП

Нагадаємо, що з 18.01.2012 р. набрав чинності Закон України від 15.11.2011 р. №4025-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності».

Цим Законом, зокрема, з переліку кримінально караних діянь вилучено таке, як контрабанда товарів.

Згідно з п. 11 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про судову практику у справах про контрабанду та порушення митних правил» контрабанда товарів (йдеться про товари, не заборонені до обігу в Україні), як правило, пов’язувалась (вчинялась) з метою ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів, необхідних при переміщенні товарів через митний кордон України. Такі дії кваліфікувались за частинами 1 або 2 ст. 201 КК і за наявності для цього підстав — за відповідною частиною ст. 212 КК.

Водночас постає запитання: а що з кримінальними справами, які вже порушені до 18.01.2012 р. або вже перебувають у провадженні судів?

ДМСУ склала інформаційно-аналітичний бюлетень щодо реалізації положень Закону №4025. Йдеться про дії митних органів під час проведення дізнання у кримінальних справах про контрабанду (ст. 201 КК України) та провадження у справах про порушення митних правил (за ознаками статей 351 — 353 МК України).

1. Кваліфікація діяння як контрабанда товарів за матеріалами перевірок, розпочатих до набрання чинності Законом №4025, а також за матеріалами справ про порушення митних правил, які перебувають у провадженні митних органів, не припускається. Кримінальні справи про контрабанду товарів, які на момент набрання чинності Законом перебувають у провадженні митних органів, підлягають закриттю.

2. У разі надходження до митних органів спрямованих органами слідства та/або прокуратури матеріалів з кримінальних справ про контрабанду товарів або закритих кримінальних справ про контрабанду товарів, митними органами у випадках, передбачених ст. 364 МК України, вживаються заходи щодо складання протоколу про порушення митних правил та/або направлення матеріалів до суду.

3. У разі якщо за результатами розгляду справ про порушення митних правил за статтями 351 або 352 МК України після набрання чинності Законом №4025 суди приймуть рішення, згідно з якими буде частково застосовано стягнення (у вигляді штрафу без конфіскації або конфіскації без штрафу) або провадження у справі буде закрито (на підставі статей 22, 247 КУпАП), митні органи відповідно до наказу ДМСУ від 21.03.2008 р. №255 вживатимуть заходи щодо ініціювання перегляду постанови суду через органи прокуратури.

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»