• Посилання скопійовано

Як відкрити магазин безмитної торгівлі?

Наказ Мін'юсту від 08.06.2012 р. №692 «Про затвердження Порядку подання та розгляду заяв, надання, зупинення дії, анулювання дозволів на відкриття та експлуатацію магазину безмитної торгівлі та форми Заяви на відкриття та експлуатацію магазину безмитної торгівлі»

Мін'юст затвердив:

- Порядок подання та розгляду заяв, надання, зупинення дії, анулювання дозволів на відкриття та експлуатацію магазину безмитної торгівлі;

- форму Заяви на відкриття та експлуатацію магазину безмитної торгівлі.

Порядок регламентує подання та розгляд Заяви на відкриття та експлуатацію магазину безмитної торгівлі, а також надання, зупинення дії й анулювання дозволу на відкриття та експлуатацію МБТ.

З метою одержання дозволу на відкриття та експлуатацію МБТ до митного органу, у зоні діяльності якого планується відкрити МБТ, подається заява на відкриття та експлуатацію магазину безмитної торгівлі за встановленою формою. Якщо МБТ планується відкрити у пункті пропуску через держкордон України, то така Заява також подається відповідному органу охорони держкордону.

До Заяви додаються такі документи:

- виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців і копії установчих документів;

- довідка банку (банків) про поточні рахунки заявника в національній та/або іноземній валюті;

- план пункту пропуску через державний кордон України з позначенням місця, де планується відкрити МБТ (у разі відкриття МБТ у пункті пропуску через державний кордон України);

- копії документів, що підтверджують право власності на приміщення, у якому плануються відкриття та експлуатація МБТ (у разі коли заявник є власником приміщення);

- попереднє письмове погодження власника приміщення, у якому плануються відкриття та експлуатація МБТ, на надання у встановленому законодавством порядку права використання вказаного приміщення (у разі коли заявник не є власником приміщення);

план приміщення МБТ;

- довідка органу державної податкової служби про відсутність у юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців заборгованості із сплати податків та зборів до державного та місцевих бюджетів.

Заява реєструється в день її надходження і розглядається протягом 5 р.д. після її реєстрації. Під час розгляду Заяви перевіряється достовірність відомостей, зазначених у поданих заявником документах. Митним органом також перевіряється відповідність передбачуваного для МБТ приміщення вимогам ст. 420 та 421 Митного кодексу.

На підставі зазначених наказів підприємство включається до відповідного реєстру, виписка з якого видається підприємству МБТ протягом 3 р.д. з дня прийняття рішення про надання дозволу.

МБТ в 10-денний строк з дня надання дозволу інформує про це податковий орган за місцем реєстрації заявника як платника податків та відповідний орган державної статистики. Дозвіл може бути переоформлено, анульовано або його дію може зупинятися на строк до 30 днів органами, уповноваженими надавати ці дозволи (ст. 412 і 413 Митного кодексу).

Протягом 30 днів з дня анулювання дозволу товари, що знаходяться в МБТ у митному режимі безмитної торгівлі, підлягають декларуванню власником магазину до іншого митного режиму або розміщення в іншому МБТ.

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»