• Посилання скопійовано

Щоб вчиняти митні формальності для нерезидента за дорученням, треба бути митним брокером

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 265 чинного МКУ декларантом має право виступати особа, яка відповідно до законодавства України має право вчиняти щодо товарів, транспортних засобів комерційного призначення юридично значущі дії від свого імені. Частиною 5 цієї самої статті закріплено, що декларант може здійснювати декларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення самостійно або уповноважувати інших осіб на декларування від свого імені. Запитання: чи може резидент — юридична особа, що перебуває на обліку в митних органах, здійснити від імені нерезидента на підставі договору доручення необхідні митні формальності при слідуванні товарів від нерезидента до нерезидента через митну територію України у митному режимі транзиту (складу)? Чи є обов’язковим у даному випадку наявність ліцензії на здійснення митної брокерської діяльності?

Відповідно до частини п’ятої статті 265 Митного кодексу України від 13.03.2012 р. №4495-VI /зі змінами/ (далі — Кодекс) декларант може здійснювати декларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення самостійно або уповноважувати інших осіб на здійснення декларування від свого імені.
Послуги з декларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення, які переміщуються через митний кордон України, надаються митним брокером (частина перша статті 416 Кодексу).
Згідно з частиною першою статті 405 Кодексу та пунктом 35 статті 9 Закону України від 01.06.2000 р. №1775-III «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» /зі змінами/ (далі — Закон) на здійснення митної брокерської діяльності видаються ліцензії.
Відповідно до статті 22 Закону до суб’єктів господарювання за провадження господарської діяльності без ліцензії застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у розмірах, встановлених законом.

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»