• Посилання скопійовано

Відшкодування витрат за зберігання товарів і ТЗ на митних складах, а також за порушення митних правил

Наказ Мінфіну від 15.06.2012 р. №731 «Про затвердження Порядку відшкодування витрат за зберігання товарів та транспортних засобів на складах митних органів, Порядку обчислення сум витрат у справах про порушення митних правил та їх відшкодування та Розмірів відшкодувань за зберігання на складах митних органів товарів і транспортних засобів»

Мінфін Наказом від 15.06.2012 р. №731 затвердив:
1) Порядок відшкодування витрат за зберігання товарів та транспортних засобів на складах митних органів.
Відшкодування витрат митному органу оформлюється уніфікованою митною квитанцією МД-1.
Витрати митного органу відшкодовуються власником товарів, ТЗ після їх митного оформлення під час фактичного їх отримання. При цьому відшкодування витрат митного органу, пов’язаних зі зберіганням товарів, що містять об’єкти права інтелектуальної власності, здійснюється правовласником або за його згодою іншою особою.
Обов’язок щодо покриття митному органу витрат за зберігання товарів, ТЗ припиняється, якщо цими товарами буде здійснено розпорядження відповідно до гл. 38 Митного кодексу.
Витрати відшкодовуються платником у гривнях за офіційним курсом НБУ, установленим на дату їх внесення, у сумі, розрахованій митним органом відповідно до Розмірів відшкодувань за зберігання на складах митних органів товарів і транспортних засобів (наказ Мінфіну від 15.06.2012 р. №731) та залежно від строку їх зберігання.
Витрати не обчислюються і не відшкодовуються, якщо:
— строк зберігання товарів, ТЗ на складі митного органу не перевищує 10 днів з дня їх розміщення на складі митного органу;
— товари та ТЗ, що зберігаються на складі митного органу, розміщуються їх власником або вповноваженою ним особою у режим відмови на користь держави.
Надміру сплачені суми підлягають поверненню платнику на його вимогу протягом 3-х р. д. з дня зарахування цих сум на рахунок митного органу;
2) Порядок обчислення сум витрат у справах про порушення митних правил та їх відшкодування.
Так, до витрат у справі про порушення митних правил належать:
— витрати на інвентаризацію, зберігання, перевезення товарів, ТЗ комерційного призначення — безпосередніх предметів порушення митних правил, товарів, ТЗ зі спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для приховування товарів — безпосередніх предметів порушення митних правил від митного контролю (крім ТЗ комерційного призначення, які використовуються лише для перевезення пасажирів і товарів через митний кордон України за визначеними маршрутами та рейсами, що здійснюються відповідно до розкладу руху на підставі міжнародних договорів, укладених відповідно до закону), а також ТЗ, що використовувалися для переміщення товарів — безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України поза місцем розташування митного органу;
— витрати на залучення спеціалістів та експертів у справі про порушення митних правил;
— витрати, пов’язані з викликом свідка (свідків) для дачі пояснень;
— інші понесені митними органами витрати на провадження або розгляд справи про порушення митних правил.
Розрахунок сум витрат оформлюється шляхом заповнення довідки про витрати митниці, до якої долучаються розрахунки і документи, що підтверджують понесені витрати (належним чином засвідчені їх копії).
Витрати у справі про порушення митних правил відшкодовуються особою, щодо якої винесено постанову про накладення адмінстягнення;
3) Розміри відшкодувань за зберігання на складах митних органів товарів і транспортних засобів.

Автор: Хоміцка Маріанна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»