• Посилання скопійовано

Як оформлюється електронне декларування

Підприємство, що займається ЗЕД, має намір самостійно здійснювати електронне декларування імпортованих ним товарів, але для цього насамперед слід звернутися на митницю для включення до реєстру підприємств, до товарів яких може здійснюватися електронне декларування. Яким чином це зробити, які документи слід подати на митницю, на яку саме митницю треба звертатися, чи можна це зробити за допомогою ел. пошти, які нормативно-правові акти регулюють це питання?

Положення Митного кодексу та постанови КМУ від 21.05.2012 р. №450 «Положення про митні декларації» дозволяють використовувати процедуру електронного декларування всім бажаючим підприємствам, що перебувають на обліку у митних органах та мають електронний цифровий підпис.
Відповідно до частин 2 та 3 статті 257 Митного кодексу електронне декларування здійснюється з використанням електронної митної декларації, засвідченої електронним цифровим підписом, та інших електронних документів або їхніх реквізитів у встановлених законом випадках.
Митна декларація та інші документи, подання яких митним органам передбачено цим Кодексом, оформлені на паперовому носії та у вигляді електронних документів, мають однакову юридичну силу.
Постановою КМУ №450 передбачено використання електронних митних декларацій одночасно з митними деклараціями на паперовому носії
Усі митні формальності, що здійснюються при митному оформленні із застосуванням електронної митної декларації, проводяться відповідно до Порядку виконання митних формальностей при здійсненні митного оформлення товарів із застосуванням митної декларації на бланку єдиного адміністративного документа, затвердженого наказом Міністерства фінансів від 30.05.2012 р. №631, зареєстрованого у Міністерстві юстиції 10.08.2012 р. за №1360/21672.
Абзацом четвертим пункту 2.2 наказу Мінфіну №631 передбачено, що у разі здійснення митного оформлення товарів за ЕМД інформація про необхідність подання сканованих копій документів, зазначених у графі 44 ЕМД, надсилається Декларанту електронним повідомленням, засвідченим ЕЦП посадової особи митного органу.
Для підтвердження отримання електронного повідомлення програмним забезпеченням робочого місця Декларанта в автоматизованому режимі направляється до митного органу відповідне електронне повідомлення із зазначенням дати й часу отримання електронного повідомлення.
Норми Порядку заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа, затвердженого наказом Мінфіну від 30.05.2012 р. №651, поширюються на застосування МД на бланках ЄАД, додаткових аркушів, доповнення та специфікації, виготовлених за допомогою комп’ютера, й електронних МД.
На виконання постанови КМУ від 21.03.2012 р. №219 Центром сертифікації ключів Держмитслужби у травні поточного року розпочато безкоштовну видачу засобів електронного цифрового підпису суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності та митним брокерам.

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»