• Посилання скопійовано

Грузія, Україна, Азербайджан та Молдова: зона вільної торгівлі та співпраця у митній сфері

У рамках саміту ГУАМ уряди Грузії, України, Азербайджану та Молдови підписали протоколи щодо створення зони вільної торгівлі та взаємного визнання результатів митних процедур

 Грузія, Україна, Азербайджан та Молдова: зона вільної торгівлі та співпраця у митній сфері

Сьогодні, 27 березня, уряди Грузії, України, Азербайджанської Республіки та Республіки Молдова у рамках саміту Організації за демократію та економічний розвиток ГУАМ підписали:

  • Протокол про затвердження Порядку створення та діяльності Робочого Органу, що координує дії Договірних Сторін Угоди про створення Зони вільної торгівлі між державами - учасниками ГУАМ від 20 липня 2002 року,
  • Протокол між митними адміністраціями держав – членів ГУАМ про взаємне визнання окремих результатів митних процедур щодо товарів та транспортних засобів, які переміщуються через державні кордони країн-членів ГУАМ.

 

Зона вільної торгівлі

Під час засідання глав Урядів країн-членів ГУАМ сторони обговорили напрямки поглиблення співробітництва Грузії, України, Азербайджану та Молдови у торговельно-економічній та транспортній сферах.

Володимир Гройсман підкреслив першочергову значущість забезпечення ефективності співпраці країн-членів ГУАМ, зокрема торговельно-економічної.

"Наше завдання - підвищити ефективність нашого співробітництва. Економічна взаємодія нашого співробітництва має велике значення. Те, що сьогодні маємо вирішити два важливі завдання, буде серйозним, сміливим кроком вперед, що стосується поглиблення нашого співробітництва: перше - дати можливість до повномасштабної реалізації Договору про вільну торгівлю і мова йде про нашу транспорту взаємодію і реалізацію ідеї транспортного коридору в рамках ГУАМ", - наголосив він.

Він позитивно зауважив зростання в 2016 році обсягу торгівлі товарами та послугами між Україною та країнами-членами ГУАМ, що становив 1,7 млрд доларів США. Такий показник не відповідає можливостям торговельних відносин країн, переконаний Володимир Гройсман.

Глава українського Уряду зауважив, що цього року було досягнуто прогресу в підготовці додаткових протоколів до угоди щодо створення Зони вільної торгівлі ГУАМ.

У цьому контексті він закликав міністерства економіки чотирьох країн завершити і підписати необхідні додаткові протоколи найближчим часом, що дасть можливість вже в 2017 році запустити повноцінний механізм Зони вільної торгівлі між країнами ГУАМ.

"Впевнений, що за цими діями буде стояти безумовно покращення показників нашої торгівлі, що абсолютно сприятливо позначиться на економіках наших держав", - переконаний він.

Окремо сторони також обговорили питання перспектив розвитку транспортної інфраструктури між державами, зокрема в рамках проекту "Нового Шовкового шляху".

"Транспортне сполучення, транспортні коридори наших держав мають сьогодні дуже важливе стратегічне значення, - наголосив Володимир Гройсман. - Коли ми зможемо вибудувати ефективне наше транспортне сполучення - залізниця, дороги, порти - ми зможемо якісно покращити нашу взаємодію".

Глава українського Уряду також підкреслив пріоритетність Транскаспійського міжнародного транспортного сполучення. У цьому контексті він позитивно зауважив нарощення обсягів залізничних перевезень протягом останніх трьох років та висловив зацікавленість України у членстві у Транскаспійському міжнародному транспортному сполученні.

"Те, що ми сьогодні вперше за існування формату проводимо саміт глав урядів - дуже чіткий сигнал того, що ми приділяємо нашому співробітництву належну увагу, - підкреслив Прем’єр-міністр України. - Формат ГУАМ є важливим форматом нашої взаємодії, і те, що ми вперше сьогодні провели таке засідання, ще раз підкреслює зацікавленість усіх країн-учасників до поглиблення нашого співробітництва".

 

 

Митне оформлення вантажів, що переміщуються через кордони держав-членів ГУАМ, буде спрощене

В. Гройсман зазначив, що Протокол між митними адміністраціями держав – членів ГУАМ про взаємне визнання окремих результатів митних процедур щодо товарів та транспортних засобів, які переміщуються через державні кордони країн-членів ГУАМ, дозволить спростити митні процедури для забезпечення високої якості запровадження зони вільної торгівлі між державами.

"Цей протокол, я вважаю, буде хорошим кроком, коли ми у співробітництві будемо визнавати усі митні процедури наших країн. Це покращить, прискорить процес нашого співробітництва", - наголосив Прем’єр-міністр України.

Своєю чергою, у ДФС заявили, що готові до поглиблення співпраці у митній сфері в рамках ГУАМ

«Ми вдячні нашим друзям з митних адміністрацій держав-членів ГУАМ за підтримку ініціативи ДФС з розробки Протоколу та готові до його реалізації», - підкреслив Мирослав Продан.

За словами посадовця, впровадження Протоколу покращить умови ведення зовнішньоекономічної діяльності та сприятиме розвитку торгівлі завдяки прискоренню і спрощенню митних процедур.

Підписаний Протокол передбачає взаємне визнання результатів митного контролю товарів і транспортних засобів, проведеного митними органами держав-членів ГУАМ. 

Мирослав Продан також повідомив, що ДФС підтримує ініціативу митної адміністрації Грузії щодо розробки проекту Угоди про сприяння транзиту товарів і транспортних засобів через території держав-членів ГУАМ.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»