• Посилання скопійовано

Подати заяву на відкриття магазину безмитної торгівлі можна буде в електронній формі

Мінфін пропонує внести зміни до Порядку подання та розгляду заяв, надання, зупинення дії, анулювання дозволів на відкриття та експлуатацію магазину безмитної торгівлі

Подати заяву на відкриття магазину безмитної торгівлі можна буде в електронній формі

5 жовтня 2018 року ДФСУ оприлюднила проект наказу Мінфіну (завантажити), яким пропонується внести зміни до Порядку подання та розгляду заяв, надання, зупинення дії, анулювання дозволів на відкриття та експлуатацію магазину безмитної торгівлі, затвердженого наказом Мінфіну від 08.06.2012 р. №692.

Цей документ розроблено з метою:

  • вдосконалення видачі дозвільних документів на відкриття та експлуатацію магазину безмитної торгівлі;
  • скорочення часу отримання дозвільних документів на відкриття та експлуатацію магазину безмитної торгівлі;
  • зменшення впливу людського фактора під час надання адміністративних послуг з метою мінімізації корупційних ризиків;
  • забезпечення приведення законодавства України, що регулює здійснення адміністративних процедур (надання адміністративних послуг), пов’язаних із одержанням суб’єктами господарювання прав на провадження певних видів діяльності, до законодавства Європейського Союзу.

Нагадаємо, що відповідно до п. 3 Порядку №692,  для одержання дозволу на відкриття та експлуатацію магазину безмитної торгівлі (МБТ) до митного органу та органу охорони державного кордону, у зоні діяльності яких планується відкрити МБТ, підприємство має подати заяву на відкриття та експлуатацію МБТ за встановленою цим порядком формою.

Даним проектом наказу пропонується уточнити, що таку заяву підприємство зможе подати в паперовому та/або електронному вигляді. На сьогодні звернення заявників здійснюються шляхом подання документів на паперових носіях − з наданням паперових копій різних додаткових документів, частина яких також видаються іншими державними органами. Процедури розгляду звернень та прийняття рішень по ним також ведуться у «паперовому» діловодстві.

Як зазначено в Аналізі регуляторного впливу, автоматизація процесів у цій сфері близька до нуля. У той же час ДФСУ є адміністратором великої кількості баз даних, що зберігають інформацію про заявників. "Крім цього, в окремих напрямках ДФС демонструє високий рівень електронних сервісів, наприклад, прийняття податкової звітності (податкові декларації за всіма видами податків приймаються ДФС виключно в електронному вигляді, більше 90% обсягу митного декларування як в напрямку імпорту, так і експорту, і прийом податкових накладних з податку на додану вартість також здійснюється в електронному вигляді, із застосуванням електронного цифрового підпису)".

З метою розширення обсягу електронних послуг, що надається ДФС з використанням системи «єдиного вікна», планується поширити дію цієї системи на подання заяв та видачу дозвільних документів на відкриття та експлуатацію магазину безмитної торгівлі.

Відповідно у тексті проекту та формі заяви слова «Державна митна служба України» та «орган податкової служби» замінено відповідно словами «Державна фіскальна служба України» та «органи доходів і зборів».

Очікується, що цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Зауваження та пропозиції стосовно змісту проекту наказу можна надавати у письмовій та електронній формі протягом місяця з дня публікації цього оголошення за наступними адресами:

  • Міністерство фінансів України: 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2, e-mail: infomf@minfin.gov.ua.
  • Державна фіскальна служба України: 04655, МПС, м. Київ - 53, Львівська площа, 8, e-mail: m.kuzmuk@sfs.gov.ua.

***

Читайте також: Президент підписав закон про створення механізму «єдиного вікна» на митниці.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»