• Посилання скопійовано

Як реформують митницю? — плани ДФС

Вагомим кроком для спрощення митних формальностей очільник ДФС назвав ухвалення закону щодо впровадження механізму єдиного вікна

Як реформують митницю? — плани ДФС

У рамках реформування митного напряму ДФС, побудови нової митниці, яка буде швидкою, автоматизованою та відповідати потребам бізнесу, фіскальна служба зацікавлена в експертній підтримці бізнесу. Про це заявив в.о. голови ДФС Олександр Власов під час зустрічі з представниками Американської торговельної палати в Україні.

Експерти Американської торговельної палати презентували представникам Уряду, ДФС, Міністерства фінансів, народним депутатам бачення бізнес-спільноти щодо Митниці-2020.

За словами в.о. Голови ДФС Олександра Власова, запропоноване дослідження є цікавим, змістовним та з конкретними пропозиціями. У свою чергу ДФС чує бізнес та не стоїть на місці, розвиваючи митний напрям. Українська митниця має бути швидкою, ефективною, економічною, з розумними та простими рішеннями для якісного обслуговування як громадян, так і  бізнесу. Це стратегічне завдання – і суспільства, і бізнесу, і влади.

Він також відзначив, що керівні принципи для митної справи в Україні, розроблені бізнесом, співпадають з тими кроками та завданнями, які фіскальна служба визначає для себе у рамках реформування митного напряму.

Так, бізнес пропонує здійснювати реформу митниці за трьома основними напрямами: автоматизація та електронізація митниці, формальності та аналіз ризиків, комунікації з бізнесом.

У свою чергу, як зазначив Олександр Власов, для фіскальної служби електронізація митних процедур є пріоритетом. У ДФС нещодавно було презентовано СМАРТ-митницю, яка застосовуватиме  усі інноваційні методи та технології, постійно оновлюватиметься та вдосконалюватиметься. І підтримка та експертна допомога бізнесу у цьому напрямі є дуже важливими.

Вагомим кроком для спрощення митних формальностей очільник ДФС назвав ухвалення закону щодо впровадження механізму єдиного вікна. Це дозволить оптимізувати всі митні процедури на кордоні та спростити бізнесу проходження митного контролю. Загалом на сьогодні частка вантажів, що підлягає видам державного контролю і оформлюється за принципом «єдиного вікна», складає 89% від загальної кількості митних оформлень.

Важливим принципом нової митниці бізнес також назвав застосування митного пост-аудиту, що є інструментом спрощення міжнародної торгівлі.  За словами Олександра Власова, для фіскальної служби це питання є актуальним, оскільки законопроект щодо митного пост-аудиту знаходиться на розгляді у парламенті і ефективно налагодити цю систему можна виключно за рахунок законодавчих змін.

Очільник ДФС також розповів, що в ДФС існує окремий підрозділ, який здійснює розгляд скарг. Саме створення такої структури у митному напрямі бізнес назвав як один з кроків побудови ефективної комунікації з бізнесом.

На сьогодні до процедур оскарження вже залучаються платники податків, асоціації, які присутні при розглядах скарг. Вони дають свої зауваження та пропозиції, які ДФС враховує при винесенні рішення.

«Ми зацікавлені у діалозі з бізнесом щодо розбудови української митниці. Ми рухаємося в одному напрямі, наші цілі та плани співпадають – і це є головним в нашому спільному прагненні зробити митницю сучасною, автоматизованою, відкритою для чесного бізнесу та ефективною у протидії митним правопорушенням», – наголосив Олександр Власов.

***

Читайте також:

Усі новини на тему>>

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»