• Посилання скопійовано

Мінфін оновить критерії для отримання статусу уповноваженого експортера

Оприлюднено проект змін до Порядку надання та анулювання митницею статусу уповноваженого (схваленого) експортера. Ним до уповноваженого (схваленого) експортера тепер буде віднесено й ФОП

Мінфін оновить критерії для отримання статусу уповноваженого експортера

Мінфін оприлюднив проект власного наказу «Про затвердження Змін до Порядку надання та анулювання митницею статусу уповноваженого (схваленого) експортера» (завантажити). Розроблено його з метою спрощення та дерегуляції окремих процедур чинного Порядку та створення сприятливих умов для суб’єктів, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю.

Так, в оновленому Порядку уточнено деякі терміни:

  • декларація інвойс або декларація про походження ‒ це декларація про преференційне походження  товару з  України,  оформлена підприємством-експортером на інвойсі, повідомленні про доставку чи  будь-якому іншому комерційному документі незалежно від вартості товарів, який описує відповідний товар з достатньою для його ідентифікації деталізацією, форму та текст якої наведено у додатках до угод, за винятком транспортних документів, складених перевізниками;
  • повноважений (схвалений) експортер - підприємство-експортер, юридична особа, фізична особа ‒ підприємець, що зареєстрована в Україні, за винятком митного брокера, яка здійснює постійні відправлення товарів на умовах угод та має право самостійно оформлювати декларацію незалежно від вартості товару та відповідає вимогам цього Порядку.

Крім того, в новій редакції викладено Розділ IІ "Порядок надання митницею статусу уповноваженого (схваленого) експортера". Визначено, що до заяви про отримання статусу уповноваженого (схваленого) експортера додаються:

  • належним чином завірена копія зовнішньоекономічного договору (контракту), за яким буде експортовано товар(и) преференційного походження з України (за наявності);
  • декларація(ї) постачальника (виробника), заповнена(і) за формою(ами), наведеною(ими) в додатках 3, 4 до Порядку №950

Для отримання статусу уповноваженого (схваленого) експортера  підприємство-експортер  повинно відповідати таким критеріям:

  1. здійснення зовнішньоекономічних експортних операцій з товарами преференційного походження; 
  2. відсутність до дня звернення до митниці із заявою про отримання статусу уповноваженого (схваленого) експортера порушень правил визначення преференційного походження товарів, встановлених угодами, виявлених за результатом верифікації (перевірки достовірності) сертифікатів про походження (перевезення) товару з України та/або декларацій;
  3. товар, який експортується, відповідає правилам визначення преференційного походження товарів, установленим угодами.

Статус уповноваженого (схваленого) експортера надається митницею підприємству-експортеру у строк, що не перевищує 90 календарних днів з дня отримання нею заяви.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. А поки що зауваження та пропозиції до проекту можна надавати у письмовій та/або електронній формі за адресами:  01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2 Міністерство фінансів України,  e-mail: pollinat@minfin.gov.ua   та o.pitalova@sfs.gov.ua.   

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»