• Посилання скопійовано

Закон спростить митний контроль за транзитними переміщеннями

Уряд підтримав законопроект щодо режиму митного транзиту за стандартами ЄС. Головна мета законопроекту – спростити митний контроль за транзитним переміщенням

Закон спростить митний контроль за транзитними переміщеннями

Мінфін повідомляє, що Кабінет Міністрів підтримав розроблений ним проект Закону «Про режим спільного транзиту».

Законопроект покликаний наблизити українське законодавство у митній сфері до митного законодавства ЄС шляхом імплементації положень Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами.

Законопроект передбачає прийняття окремого Закону «Про режим спільного транзиту», яким встановлюються:

  • основні засади організації та здійснення спільного режиму транзиту товарів через митну територію України;
  • порядок і умови переміщення таких товарів митною територію України у спільному режимі транзиту, здійснення митних формальностей, застосування механізму гарантування сплати митного боргу, застосування спеціальних транзитних спрощень.

«Законопроект є важливим для України, адже дозволить застосовувати європейські транзитні правила, що дасть можливість підприємствам використовувати єдину митну декларацію та єдину гарантію для переміщення товарів від свого складу до складу контрагента. Як наслідок, відбудеться суттєве прискорення та здешевлення руху товарів, від якого «виграють» усі учасники – експортери, перевізники, імпортери», – сказав заступник Міністра фінансів Сергій Верланов.

Прийняття закону дозволить зменшити кількість митних формальностей, необхідних для контролю за транзитним переміщенням. Українська митниця отримуватиме від митниць інших країн попередню інформацію про вантажі ще до перетину ними українського кордону, що дасть змогу аналізувати операції на предмет їх ризиковості ще до моменту прибуття товарів в Україну. Крім того, це дозволить обґрунтовано визначати форми митного контролю, тим самим, не затримуючи вантажі на кордоні митними оглядами та іншими контрольними процедурами.

Законопроект також передбачає внесення змін до Закону України «Про транзит вантажів», пов’язаних із запровадженням в Україні спільного режиму транзиту, в частині подання учасниками транзиту документів, необхідних для транзиту вантажів.

Детальніше ознайомитись про основні нововведення законопроекту можна у презентації:

Завантажити презентацію >>>

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»