• Посилання скопійовано

Нерезидент продає іншому нерезиденту частку в українському підприємстві: чи буде податок з доходів?

Нерезидент продає свою частку у статутному капіталі резидента іншому нерезиденту. Чи виникає у юрособи-резидента обов’язок сплатити за такою операцією будь-які податки? Консультує ДФС

Нерезидент продає іншому нерезиденту частку в українському підприємстві: чи буде податок з доходів?

Відомо, що платник податків – резидент сплачує податок з доходів, які він виплачує нерезиденту.

Зокрема, згідно з пп. 141.4.2 ПКУ резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснюють на користь юрособи-нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), утримують податок з таких доходів, зазначених у ПКУ, за ставкою в розмірі 15% (крім доходів, зазначених у пп. 141.4.3 – 141.4.6 та 141.4.11 ПКУ) їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

Але оскільки продаж частки у статутному капіталі відбувається без участі самого резидента (сторонами угоди є продавець і покупець, а не юрособа-резидент, частку у статутному капіталі якого продають), дохід резидент не виплачує. В цьому випадку зазначена вище норма не працює і жодного податку з доходу, який отримує продавець-нерезидент від нерезидента резидент не платить. Однак, це не відміняє факту, що така операція може бути оподаткована за правилами тієї країні, в якій такі нерезиденти зареєстровані. Про це йдеться у консультації від 17.01.2019 р. №198/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

А що, як резидент (зокрема, постійне представництво нерезидента) виступає посередником в такій угоді і саме через нього проходить сума коштів, яка виплачується продавцю-нерезиденту? Така операція оподатковується інакше.

 

Що є постійним представництвом нерезидента?

Нагадаємо, що відповідно до пп. 14.1.193 ПКУ постійне представництво – це постійне місце діяльності, через яке повністю або частково проводиться господарська діяльність нерезидента в Україні, зокрема: місце управління; філія; офіс; фабрика; майстерня; установка або споруда для розвідки природних ресурсів; шахта, нафтова/газова свердловина, кар'єр чи будь-яке інше місце видобутку природних ресурсів; склад або приміщення, що використовується для доставки товарів, сервер.

Постійним представництвом не є використання будівель або споруд виключно з метою:

  • зберігання, демонстрації або доставки товарів чи виробів, що належать нерезиденту;
  • зберігання запасів товарів або виробів, що належать нерезиденту, виключно з метою зберігання або демонстрації; зберігання запасів товарів або виробів, що належать нерезиденту, виключно з метою переробки іншим підприємством;
  • утримання постійного місця діяльності виключно з метою закупівлі товарів чи виробів або для збирання інформації для нерезидента;
  • направлення у розпорядження особи фізичних осіб у межах виконання угод про послуги з надання персоналу;
  • утримання постійного місця діяльності виключно з метою провадження для нерезидента будь-якої іншої діяльності, яка має підготовчий або допоміжний характер.

Господарська діяльність – це діяльність, яка має на меті отримання доходу. Отже, нерезидент цілком може через своє постійне представництво в Україні провести угоду по продажу належної йому частки в статутному капіталі українського підприємства.

 

Оподаткування у разі отримання доходу через постійне представництво

У разі здійснення нерезидентом продажу корпоративних прав у статутному капіталі іншому нерезиденту через своє постійне представництво в Україні, таке постійне представництво враховує таку операцію при визначенні об'єкту оподаткування податком на прибуток у порядку, встановленому пп. 141.4.7 ПКУ.

На останок нагадаємо, що доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються в порядку і за ставками, визначеними п. 141.4 ПКУ.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»