• Посилання скопійовано

Штрафи у зовнішньоекономічній діяльності: кого каратимуть податківці?

Кому чекати на штраф від ДПС за порушення валютного законодавства? В якому розмірі накладається штраф та в які строки? Про це все – в новій постанові КМУ

Штрафи у зовнішньоекономічній діяльності: кого каратимуть податківці?

27 травня на сайті КМУ оприлюднено текст постанови КМУ від 26.05.2021 №524. Про її затвердження ми писали тут.

Цією постановою встановлено Порядок застосування податковими органами заходів впливу у вигляді штрафних санкцій до юридичних осіб (крім уповноважених  установ) за порушення вимог валютного законодавства. Текст Порядку можна завантажити тут.

Цей Порядок визначає механізм застосування податківцями застосування штрафів за порушення вимог валютного законодавства (крім порушення граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів) та встановлює розмір штрафних санкцій.

Які ж це валютні порушення? Вони перераховані в п. 4 Порядку, а саме порушення:

  • розрахунків на території України. Наразі цей перелік операцій зазначений у ч. 2 ст. 5 Закону №2473;
  • проведення розрахунків за валютними операціями;
  • торгівлі валютними цінностями та транскордонного переказу валютних цінностей;
  • здійснення окремих операцій в іноземній валюті;
  • здійснення валютних операцій в умовах запроваджених заходів захисту. Але ці заходи стосуються банків, а не підприємств. Про це ми писали тут.

Увага! Поки що цей Порядок не працює. 29 травня Постанову №524 було опубліковано в "Урядовому кур'єрі" №102. Відповідно Порядок почав діяти з цієї дати. І карантин від сплати штрафів на підставі цього Порядку не врятує. Чинне законодавство у сфері ЗЕД не звільняє від застосування штрафних санкцій та пені за порушення валютного законодавства у період карантину. Про це ми писали тут.

 

Розміри штрафів

Податкові органи за допущення вищенаведених порушень будуть застосовувати до суб'єктів господарювання  штраф у розмірі 25% суми операції, перерахованої у національну валюту за курсом НБУ на день здійснення такої операції, за кожен випадок порушення, встановленого в результаті перевірки.

За повторне порушення буде штраф у розмірі 50%. При цьому він застосовується, якщо на СГ був накладений штраф протягом звітного року за таке ж порушення, а не за будь-яке порушення з вищенаведеного переліку. Висновок із цього робимо завдяки наявності фрази «таке порушення».

Суми стягнених штрафних санкцій спрямовуватимуться до державного бюджету.

 

Строк накладання штрафів

Штрафи застосовуватимуть за порушення юридичною особою (крім уповноважених установ) вимог валютного законодавства на підставі результатів проведених податковими органами документальних та фактичних перевірок.

За результатами перевірки складається ППР. Таке рішення може бути оскаржене платником податків:

  • в адміністративному порядку;
  • або судовому порядку.

За п. 6 Порядку штраф застосовуватимуть  протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через три роки з дня його вчинення. При цьому днем виявлення порушення вимог валютного законодавства є дата складення акта документальної або фактичної перевірки.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»