• Посилання скопійовано

Чи скасують пільги на імпортні товари та авто: позиція Железняка і новий законопроєкт

9 червня урядовий законопроєкт №7418 та альтернативні проєкти мають розглянути у Комітеті ВРУ. І якщо про ставки на інші імпортні товари суперечки практично немає, то у питанні розмитнення авто - є розбіжності

Чи скасують пільги на імпортні товари та авто: позиція Железняка і новий законопроєкт

Нагадаємо, що 30 травня Д. Шмигаль зареєстрував у ВРУ законопроєкт №7418. Ним пропонується відновити оподаткування для ТЗ, що ввозяться громадянами, для підприємств, що не сплачують ввізне мито, а також для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку I, II та III групи. Про це ми розповідали тут.

Сьогодні, 8 червня, Я. Железняк розповів, що завтра (9 червня, - від ред.) буде цікава дискусія щодо цього законопроєкту №7418. Скоріш за все, Уряд пропонуватиме його прийняти відразу в двох читаннях. Для цього необхідно, щоб у залі не було людей, які категорично проти закону. Інакше - це виправлення, час і затягування процесу, і точно не завершення роботи пільг з 1 липня.

І тут найцікавіше – до законопроєкту №7418 зареєстровано у ВРУ альтернативний законопроєкт №7418-1.

У проєкті Закону №7418-1 пропонується:

  • відновити оподаткування для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи;
  • відновити оподаткування для підприємств, що не сплачують ввізне мито;
  • тимчасово, на період до припинення чи скасування воєнного стану на території України, встановити знижену ставку ПДВ у розмірі 7% до операцій з ввезення фізичними особами на митну територію України автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів;
  • тимчасово, на період до припинення чи скасування воєнного стану на території України, встановити знижену ставку ввізного мита у розмірі 5% для автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів, які ввозяться громадянами на митну територію України;
  • дозволити одноразове ввезення на митну територію України без оподаткування ПДВ акцизним податком та ввізним митом автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів учасниками бойових дій, які залучалися та брали безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації;
  • внести зміни до Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» для звільнення від сплати збору на обов’язкове державне страхування тих, хто набуває власності на легкові автомобілі, оснащенні виключно електричними двигунами (одним чи декількома).

За інформацією від Я. Железняка, ще як мінімум 2-а законопроєкти альтернативних готується. І якщо за ставками на інші імпортні товари суперечки практично немає, то якраз різниця в законопроєктах криється у питанні розмитнення авто:

  • Кабмін пропонує повністю прибрати пільгу;
  • група депутатів (7418-1) пропонує залишити пільги для тих, хто брав участь у бойових діях;
  • ще готуються зміни щодо збереження пільги для дешевих авто та щодо акцизу;
  • кажуть, що і  депутат Тищенко щось подасть від себе. І буде в залі опонувати Кабміну у цьому питанні.

"Загалом завтра буде батл у Комітеті. Головне, що від нього залежить фінальна дата, коли закон набере чинності", - додав Железняк.

***

 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»